Den 3 januari 2018 träder nya EU-regler i kraft (MiFID och MiFIR) som innebär att företag och andra juridiska personer behöver en global identifieringskod vid handel med värdepapper.
Varför krävs en identifieringskod?
Kravet på identifieringskoden LEI (Legal Entity Identifier) har tillkommit för att göra handeln säkrare och mer transparent. Myndigheter i samtliga länder ska kunna identifiera vilka som är köpare och säljare samt vilka som fattar beslut i en värdepappersaffär. I Sverige rapporteras transaktioner till Finansinspektionen. Kravet har funnits på derivatmarknaden sedan 2014 men utökas nu till att gälla vid handel även i andra finansiella instrument, dock ej för fonder.
Hur skaffar jag en LEI-kod?
LEI är en unik 20-siffrig kod som införskaffas direkt från en utfärdare av LEI-koder eller via en förmedlare. Du hittar en lista på auktoriserade utfärdare hos LEI ROC (Legal Entity Identifier Regulatory Oversight Committee)
Vad kostar en LEI-kod?
Kostnaden för en LEI-kod är ungefär 1 000 SEK beroende på val av utfärdare eller förmedlare. Därtill tillkommer en årlig avgift på cirka 900 SEK. Leveranstiden är normalt upp till sju arbetsdagar men inför årsskiftet 2017/2018 kan det ta betydligt längre tid att få sin kod så var ute i god tid med din ansökan.
Registrera din LEI-kod hos Carnegie
För att du ska kunna genomföra transaktioner via Carnegie efter årsskiftet 2017/2018 behöver en LEI-kod rapporteras in till oss. Det gör du genom att skicka koden i ett mail till lei@carnegie.se eller genom att fylla i formuläret nedan.
Om du är osäker på om du har en LEI-kod kan du söka efter ditt företagsnamn hos GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation), som tillhandahåller ett register över alla LEI-koder.
För mer information, kontakta din rådgivare.