Hållbarhetsrelaterade upplysningar för Global Beta

Sammanfattning

Denna portfölj strävar efter att kombinera investeringar i ETF:er som håller hög kvalitet och förväntas leverera förväntad målavkastning med att de även ska främja hållbarhet. Portföljen kommer att investera i globala ETF:er. Målsättningen är att till minst 75 procent investera i artikel 8- eller artikel 9-fonder, alternativt likvärdiga ETF:er, och avser att fungera som en av byggstenarna vi erbjuder våra kunder som är intresserade av en hållbar portfölj.

Inga mål för hållbar investering

Portföljen främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom de investeringsbeslut som fattas, men portföljen har inte hållbara investeringar som mål. Portföljförvaltaren tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor och antikorruption.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Portföljen bedömer ETF:er ur ett hållbarhetsperspektiv före en investering. Portföljens innehav ska till minst 75 procent utgöras av artikel 8- eller artikel 9-fonder enligt SFDR (EU:s förordning 2019/2088) eller likvärdigt då klassificering saknas. Artikel 8-produkter bidrar till hållbarhet utan att hållbarhet är det övergripande syftet med förvaltningen. Artikel 9-produkters syfte och mål är att  investera hållbart.

Portföljen använder ett jämförelseindex som inte är anpassat till fondens hållbarhetsprofil.

Investeringsstrategi

Global Beta ger tillgång till bolag i  världens alla utvecklade länder och branscher. Förvaltaren väljer ut kostnadseffektiva ETF:er och gör en ESG-screening. ESG är en engelsk akronym för environment, social och governance. Miljökriterierna (environment) redovisar företags miljöförvaltning. Sociala kriterier (social) undersöker hur ett företag hanterar relationer med sina anställda, leverantörer, kunder och de samhällen där företaget är verksamt. Governance handlar om företags ledarskap, revisioner och interna kontroller samt aktieägarrättigheter. Generellt så utesluts ETF:er med innehav i bolag som inte uppfyller dessa kriterier. Portföljen använder endast passiv förvaltning vilket ger en låg kostnad.

Andel av investeringar

Investeringar anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper har som mål att vara minst 75 procent av portföljens marknadsvärde. Övriga investeringar består dels av eventuella ETF-investeringar i artikel 6-produkter, dels av kassa eller kassaliknande instrument.

Tillgångsallokeringen kan ändras över tid och procentsiffran ska ses som ett genomsnitt för en längre tidsperiod. Beräkningarna kan grundas på ofullständig eller inkorrekt information från företaget eller tredje part.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

  • En intern utvärdering och kontroll genomförs inför investering. ETF:en ska vara klassificerad som artikel 8 eller artikel 9 eller likvärdigt.
  •  En väletablerad extern dataleverantör används för att kontrollera ETF:en inför en investering mot FN:s Global Compact och kontroversiella vapen. Screeningen är beroende av att relevant data finns tillgänglig.

Metoder

En intern utvärdering och kontroll genomförs inför investering.  ETF:en ska vara klassificerad som artikel 8 eller artikel 9, alternativt ska inte minimikravet på 75 procent av portföljens tillgångar i artikel 8/9-fonder underskridas.

Eftersom portföljen har en global investeringsstrategi kommer en stor del av investeringarna vara amerikanska ETF:er, vilka inte behöver följa EU:s direktiv och därför kan sakna artikelklassificering. I dessa fall gör förvaltaren en analys av investeringen för att säkerställa att den uppfyller kraven på artikel 8- eller 9-produkter enligt SFDR.

Datakällor och databehandling

Inför en investering utvärderar förvaltaren ETF:en utifrån hållbarhetsfaktorer med hjälp av kvantitativ analys. Information om ETF:ens exponering mot exkluderade sektorer och bristande efterlevnad av internationella normer och konventioner kontrolleras. Screeningen baseras på data från extern dataleverantör.

Begränsningar för metoder och data

Informationen om den potentiella investeringens exponering mot exkluderade verksamheter och avvikelser mot internationella normer och konventioner är begränsad till information som offentliggörs från de underliggande bolagen. Det innebär att det inte alltid går att säkerställa den exakta exponeringen mot dessa verksamheter. I de fall där information inte är offentlig görs en uppskattning av ESG-dataleverantören vilket innebär att nivån både kan under- och överskattas jämfört med verkligheten.

‘Due diligence’

Utöver den standard vi har för granskning och utvärdering vid investeringsbeslut, så tar denna portfölj även hänsyn till följande hållbarhetsaspekter:

  • Underliggande ETF:er klassificeras som artikel 8 eller artikel 9 enligt SFDR
  • FN:s Global Compact
  • Kontroversiella vapen

Strategier för engagemang

Carnegies process för att granska (due diligence) ETF-förvaltare omfattar dialog och frågor kring våra och deras ESG-krav.

I den dialog vi för med förvaltaren så ingår bland annat diskussioner om hållbarhet. Nedan frågor är ett urval av vad som diskuteras:

  • Vilken aktieägarpolicy har förvaltaren, till exempel kring röstning och engagemang?
  • Vilken roll spelar ESG i investeringsprocessen?
  • Vilka företag är uteslutna ifrån investeringsuniverset på grund av ESG-hänsyn?
  • Hur tar ni hänsyn till FN:s Global Compact samt UN PRI?