Sammanfattning
Denna portfölj strävar efter att kombinera investeringar i fonder och eller börshandlade produkter (ETP) som är klassificerade som Artikel 8 eller 9 fonder under EU’s Sustainable Finance Disclosure Regulation eller motsvarande vilka håller hög kvalitet och förväntas leverera förväntad målavkastning och samtidigt främja hållbarhet. Målsättningen är att erbjuda våra kunder som är intresserade av hållbarhet en komplett väldiversifierad blandportfölj med medelrisk.
Inga mål för hållbar investering
Portföljen främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom de investeringsbeslut som fattas, men portföljen har inte hållbara investeringar som mål. Portföljförvaltaren tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor och antikorruption.
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Portföljförvaltaren bedömer fonder och börshandlade produkter (ETP) ur ett hållbarhetsperspektiv före en investering. Portföljens innehav utgörs av artikel 8- eller artikel 9-fonder enligt SFDR (EU:s förordning 2019/2088) eller motsvarande då klassificering saknas. Artikel 8-produkter främjar hållbarhet utan att hållbarhet är det övergripande syftet med förvaltningen. Artikel 9-produkters syfte och mål är att investera hållbart.
Portföljen använder ett jämförelseindex som inte är anpassat till fondens hållbarhetsprofil.
Investeringsstrategi
Carnegie Hållbar är en komplett, väldiversifierad blandportfölj med medelrisk då kapitalet vid normalvikt är lika fördelat mellan aktierelaterade värdepapper och räntebärande värdepapper (inkl. alternativa investeringar). Portföljen är uppdelad i fyra olika tillgångsslag; svenska/nordiska aktier, utländska aktier, alternativa investeringar och räntebärande värdepapper. Viktfördelningen mellan tillgångsslagen varierar från tid till annan genom taktiskt allokering.
Investeringsfilosofin kan sammanfattas som top-down med fokus på fundamental analys. I beslutsprocessen vägs faktorer in som makroekonomisk statistik, finans- och penningpolitik, vinstutsikter, ränteutsikter, risker, investeringstrend och värderingar. Förvaltningen sker i en öppen arkitektur vilket innebär att förvaltaren kan välja externa fonder och använder extern analys.
Investeringar sker i aktiefonder och/eller börshandlade produkter (ETP) som är klassificerade som Artikel 8 eller 9 fonder under EU’s Sustainable Finance Disclosure Regulation eller motsvarande.
Andel av investeringar
Portföljen ska endast utgöras av investeringar anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper. Övriga investeringar utgörs av kassa eller kassaliknande instrument.
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
- En intern utvärdering och kontroll genomförs inför investering. Fonden eller den börshandlade produkten (ETP) ska vara klassificerad som artikel 8 eller artikel 9 eller motsvarande.
- En väletablerad extern dataleverantör, för närvarande MSCI ESG, används för att kontrollera instrumenten mot UN Global Compacts principer och kontroversiella vapen inför en investering. Screeningen är beroende av att relevant data finns tillgänglig.
Metoder
En intern utvärdering och kontroll genomförs inför investering. Fonder och börshandlade produkter (ETP) ska vara klassificerade som artikel 8 eller artikel 9 eller motsvarande.
Eftersom portföljen har en delvis global investeringsstrategi kommer en del av investeringarna vara icke-europeiska vilka inte behöver följa EU:s direktiv och därför kan sakna artikelklassificering. I dessa fall gör förvaltaren en analys av investeringen för att säkerställa att den uppfyller kraven på artikel 8- eller 9-produkter enligt SFDR.
Datakällor och databehandling
Inför en investering utvärderar förvaltaren instrumentet utifrån hållbarhetsfaktorer med hjälp av kvantitativ och kvalitativ analys. Den kvantitativa utvärderingen baseras på data från extern dataleverantör (MSCI ESG) och den kvalitativa analysen genomförs genom dialog med fondförvaltaren. Vid en investering i en ETP görs enbart en kvantitativ analys.
Begränsningar för metoder och data
Informationen om den potentiella investeringens exponering mot exkluderade verksamheter och avvikelser mot internationella normer och konventioner är begränsad till information som dataleverantören MSCI ESG har samlat in offentliggörs från de underliggande bolagen. Det innebär att det inte alltid går att säkerställa den exakta exponeringen mot dessa verksamheter. I de fall där information inte är offentlig görs en uppskattning av ESG-dataleverantören vilket innebär att nivån både kan under- och överskattas jämfört med verkligheten.
‘Due diligence’
Utöver den standard Carnegie har för granskning och utvärdering vid investeringsbeslut, så tar denna portfölj även hänsyn till följande hållbarhetsaspekter:
- Fonder och börshandlade produkter (ETP) ska klassificeras som artikel 8 eller artikel 9 enligt SFDR eller motsvarande
- FN:s Global Compact ska följas (Förvaltarteamet har löpande avstämningar där de bland annat fattar beslut kring hantering av eventuella överträdelser)
- Kontroversiella vapen utesluts
Strategier för engagemang
Carnegies process för att granska (due diligence) fondförvaltare omfattar dialog och frågor kring våra och deras ESG-krav.
Vi träffar de förvaltare som vi samarbetar med kontinuerligt. I den dialog vi för med förvaltaren så ingår bland annat diskussioner om hållbarhet. Nedan frågor är ett urval av vad som diskuteras:
- Vilken aktieägarpolicy har förvaltaren, till exmpel kring röstning och engagemang?
- Vilken roll spelar ESG i investeringsprocessen?
- Vilka företag är uteslutna ifrån investeringsuniverset på grund av ESG-hänsyn?
- Hur tar ni hänsyn till FN:s Global Compact samt UN PRI?