Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Från positiv handel – till negativ geopolitik

• Japan – svaga företagsinvesteringar

• ECB – inte mycket ammunition kvar

• Fed – blir de mindre duvaktiga?

 

Från positiv handel – till negativ geopolitik

Förra veckan visade både Kina och USA mer vilja i handelssamtalen. Detta ökade riskaptiten. Rörelserna på börsen drevs av en kraftig uppgång i obligationsräntorna, som steg mer än 30 punkter i USA. Defensiva sektorer och tech gick svag, konjunkturkänsliga sektorer som verkstad starkt.

Helgens drönarattacker på Saudiarabiens oljeproduktion minskar utbudet globalt med 5 procent och oljepriset är upp 10 procent till 65 USD/fat. Återstår att se hur lager i Saudi och USA används för att lugna oljemarknaden, och vem Saudi pekar ut för attackerna. Geopolitisk risk har ökat.

 

 

Japan – svaga företagsinvesteringar

Intressant signal från orderingången till maskinindustrin. Vi är oroliga för att handels- och geopolitisk oro tillsammans med svackan i industrin ska gör bolag mer ovilliga att göra investeringar.

Japan är exportberoende och ses ibland som en temperaturmätare på global ekonomi. Nu pekar verkstadssektorns ordertrend tydligt ner. Färska siffror visar svag industriproduktion i Kina – lägsta på 17 år.

 

 

ECB – inte mycket ammunition kvar

ECB levererade stimulanser men presskonferens var det intressanta. Draghi vädjade tydligare än någonsin (se klipp) om finanspolitiska åtgärder. Budskapet var att ECB inte kan dra hela stimulans lasset själva. Han berörde Japans erfarenhet och pekade på Tysklands recessionsrisk (se klipp).

En viss desperation kan anas om ekonomin blir sämre och/eller om vi får en hård Brexit. Detta är inte ett glatt besked till börserna.

 

 

Fed – blir de mindre duvaktiga?

Fed har möte på onsdag och färsk amerikansk data talar inte för en sänkning: Detaljhandel är stark, upp 6 månader i rad, tjänstebarometern förbättras och inflationen har accelererat upp 0,3 procent tre månader i rad till 2,4 procent. Feds favoritmått för inflationen, core PCE, är dock lägre på 1,6 procent.

Fed levererar dock oftast det marknaden förväntar sig och då blir det en sänkning. Men kanske blir tonen framåt inte så duvaktig. Fler centralbanker har möten i veckan – Japan, Storbritannien, Schweiz etc.

Relaterade artiklar