Vinden vänder inom förnybar energi

Bolag inom förnybar energi har haft motvind de senaste åren. Men nu syns positiva tecken samtidigt som de handlas med rabatt mot börsen.


Ett antal aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i sommarens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi, däribland Förnybar energi och Uran.

Förnybar energi
Stigande räntor och kostnadsinflation har pressat bolag med inriktning mot förnybar energi, vilka nu handlas handlas med rabatt mot börsen i stort.

Efterfrågan på el fortsätter dock att öka, bland annat för att AI kräver enormt mycket energi. Enligt IEA fördubblas energibehovet från datacenter till 2026, och tech-bolagen behöver fossilfri energi för att nå sina klimatmål. Nyligen slöt Microsoft ett avtal med Brookfield om 10,5 GW grön el till sina datacenter.

Givet de strukturella medvindarna tycker vi att man fortsatt ska vara investerad i förnybar energi, men det är viktigt att vara selektiv.

Uran
Desto större medvind har kärnkraftsbränslet uran haft, upp cirka 80 procent sedan hösten 2022.

Uran är en option på att kärnkraft behövs som en fossilfri energikälla även i det nya energisystemet. Klimatkonferensen COP 28 lyfte nyligen fram kärnkraft som ett viktigt alternativ för att minska koldioxidutsläppen.

Trots den kraftiga uppgången för uran och ökat intresse från fler aktörer i marknaden är det fundamentala caset intakt. Utbudet är fortsatt begränsat samtidigt som efterfrågan ökar. Via en ETF med bolag som äger och utvinner uran erhålls bra exponering.

Intresserad av någon placeringsstrategi – kontakta din rådgivare eller bli kund.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i slutet av maj. Privata investerare och entreprenörer med minst fem miljoner i placerbart kapital – bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen del av denna information skall uppfattas som en uppmaning eller rekommendation att utföra eller disponera över någon typ av investering eller att ingå några andra transaktioner. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Adekvat och professionell rådgivning skall alltid inhämtas innan några investeringsbeslut fattas och varje sådant investeringsbeslut fattas självständigt av kunden och på dennes eget ansvar.

Relaterade artiklar

Stärk portföljen med trendföljare
Allokeringsstrategi

Stärk portföljen med trendföljare

Trendföljare är en bra diversifierande byggsten för portföljen. Strategin har dessutom fungerat utmärkt som hedge...

Två intressanta investeringsteman
Allokeringsstrategi

Två intressanta investeringsteman

Både tillväxtmarknaderna och småbolagen har haft motvind en tid. Framåt ser det bättre ut och...

Det våras för tillväxtmarknaderna
Allokeringsstrategi

Det våras för tillväxtmarknaderna

Emerging markets (EM) genererar 40 procent av världens BNP och har underpresterat det senaste decenniet....