Färsk data visar på fortsatt fallande inflation i Sverige. Vad får det för effekter på börsen?
– Dagens inflationsstatistik ger stöd åt tesen att räntorna har toppat och att vi kommer få se sänkningar under året. Siffran kom dock in något högre än marknadens förväntningar, likt förra veckans amerikanska inflationssiffra. Det är tillräckligt för att bilden av att vi nått räntetoppen ska hålla, men samtidigt börjar nog investerarna fundera på om inte marknaden sprang iväg lite väl fort i slutet på förra året på för förhoppningar om stora räntesänkningar.
Börsen har rört sig sidledes senaste veckan. Vad är din bild kortsiktigt?
– Kortsiktigt är det fortsatt rekylläge på börsen i mina ögon. Hittills har rekylen mest skett i form av tid snarare än rörelse nedåt, men jag tror att vi kommer se mer av rekylen när marknaden börjar justera ned förhoppningarna om antalet räntesänkningar i år.
Electrolux vinstvarnade i fredags. Är det något som gör dig orolig kring andra bolag inför rapportsäsongen?
– Nej, man ska inte dra för stora slutsatser från Electrolux vinstvarning inför kommande kvartalsrapporter bland övriga konsumentinriktade bolag. En stor del av vinstmissen mot marknadens förväntningar beror på bolagsspecifika kostnader kopplade till flytt av produktionsanläggningar. Den motvinden kommer vi inte se hos andra bolag.
I boksluten väntar utdelningsbeskeden. Vad har du för förväntningar på utdelningssäsongen?
– Det är upplagt för en bra utdelningssäsong givet bolagsvinster som utvecklats väl under 2023 och förväntan om en mjuklandning i år snarare än en hårdlandning. Mot det ska ställas risken att boksluten innehåller signaler från bolagen om en mer osäker efterfrågebild, men det är inte mitt huvudscenario. Sammantaget talar det för att bolagen inte kommer vara alltför försiktiga med att dela ut det gångna årets vinster till aktieägarna.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Är det några sektorer som ser extra intressanta ut för utdelningsinvesterare?
– Bankerna sticker ut när man letar högutdelare och de bör dessutom kunna upprätthålla en hög utdelningsnivå även framåt. Andra högutdelare är teleoperatörerna som ligger hack i häl på bankerna vad gäller hög direktavkastning.
Finns det några sektorer där bolagen kan förväntas vara återhållsamma?
– Det är svårt att se några positiva utdelningsbesked från byggbolagen. Där tror jag osäkerheten kring byggkonjunkturen kommer leda till att flertalet styrelser håller lite hårdare i vinstmedlen för att stärka upp balansräkningarna. Fastighetssektorn lär också präglas av försiktighet, men av olika skäl. Vissa fastighetsbolag har bank- och obligationslån som ska omfinansieras, andra kan vilja utnyttja förvärvsmöjligheter på köparnas marknad.