Tydligare skatteregler för riskkapitalister i sikte

Länge har det varit svårt att förutse hur inkomster från carried interest ska beskattas. Regeringens nyligen tillsatta utredning talar för ett tydligare rättsläge framåt, skriver Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking.


Carried interest (särskild vinstandel) är en typ av prestationsbaserad ersättning som är vanlig för anställda inom private equity och på hedgefonder. Att tydliga regler för hur sådana inkomster ska beskattas saknas har gett upphov till ett flertal, ofta tidskrävande och dyra rättsprocesser hos Skatteverket och i domstol.

Tidigare har utgången i domstolarna i hög grad baserats på hur omständigheterna sett ut i det enskilda specifika fallet, vilket skapat en osäkerhet kring hur beskattningen ska ske då varje fall skiljer sig åt. Detta vill regeringen nu ändra på.

Den 6 augusti tillsatte regeringen en utredning vars syfte är att se över nuvarande situation och fastslå vad som egentligen gäller, för att skapa en mer förutsägbar beskattning. Några av de fördelar utredningen förväntas medföra är ett mer enhetligt, tydligt och förutsägbart rättsläge.

I förlängningen lär det innebära att processer som förs hos Skatteverket och i domstol blir mindre tidskrävande och inte lika kostsamma som tidigare. En annan tänkbar fördel är att den svenska riskkapitalmarknadens konkurrenskraft förstärks.

Utredningsarbetet har redan inletts och slutsatserna väntas redovisas senast den 20 januari 2025. Carnegies skattejurister följer arbetets utveckling.

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta någon av våra skattejurister.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...

Skatt gör oss lata
Skatt

Skatt gör oss lata

När det gäller alkohol, plastpåsar och annat anses skatter driva beteenden. Varför då utforma skattesystemet...