Strategen: Två siffror som avgör börsveckan

Ett par amerikanska makrosiffror som presenteras i veckan lär avgöra den kortsiktiga börsutvecklingen, enligt Helena Haraldsson, omvärldsstrateg och makroekonom på Carnegie Private Banking.

Vad säger du om augustibörsen?
– Trots den dramatiska inledningen blev augusti en bra börsmånad där världsindex steg med 1,7 procent. Amerikanska S&P 500 steg med 2,4 procent, men MAG7-bolagen backade 0,4 procent. Tech-sektorn handlas nu en bit under sommarens rekordnoteringar, medan ett likaviktat S&P 500-indexet tagit sig upp på nya rekordnivåer. Att uppgången blivit bredare är ofta ett positivt tecken. Eftersom räntorna fortsatte ner i augusti avkastade både aktier och obligationer bra. Den starka börsen speglar förväntningar om en mjuklandning, medan ränteplacerarna förefaller mer oroliga för konjunkturen.

Vad är i fokus i veckan?
– Avgörande för börsutvecklingen är de två siffror som bidrog till att få USA-börserna på fall kring förra månadsskiftet; inköpschefsindex för industrin från ISM och den månatliga jobbrapporten. Båda är viktiga konjunktursignaler som kan ge ledtrådar om konjunkturutvecklingen och i förlängningen börsbolagens vinstutveckling.

Hur ser förväntningarna ut?
– ISM-index redovisas på tisdag klockan 16 och marknaden räknar med en uppgång från 46,8 till 47,5. Generellt brukar siffror under 45 signalera recession, så en oväntat svag siffra skulle tynga börsen.

– Den viktigaste siffran är fredagens sysselsättningsrapport som redovisas klockan 14.30. Sysselsättningssiffran som visar antalet nya jobb baseras på data från företag, medan arbetslöshetssiffran baseras på en undersökning bland hushållen. Arbetslösheten väntas falla från 4,3 procent i juli till 4,2 procent och sysselsättningen väntas öka med 160 000, jämfört med 114 000 i juli. Aktieplacerare vill inte se en sysselsättningssiffra under 100 000 eller att arbetslösheten fortsätter att stiga – det skulle sannolikt öka recessionsoron.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Amerikanska presidentvalet är bara ett par månader bort. Vilka scenarier är bäst respektive sämst för börsen?
– Det bästa scenariot för Europa och Sverige såväl ur ett börs- som ett valutaperspektiv är om Kamala Harris vinner och kongressen blir splittrad. Då blir det inget handelskrig samtidigt som USA lär fortsätta stötta Ukraina. Om Kamala Harris vinner och dessutom får demokratisk majoritet i kongressen lär det vara negativt för börsen. Troligen väntar högre bolagsskatter, kapitalskatter, etc. Men det är sannolikt positivt för aktier inom energiomställning och förnyelsebar energi.

– Vinner Donald Trump med en splittrad kongress gynnas sannolikt inhemska amerikanska bolag via fler avregleringar och högre tullar. Om Donald Trump vinner och dessutom får republikansk majoritet i kongressen är troligen väldigt negativt för räntemarknaden. USA:s redan omfattande budgetunderskott lär växa och det återstår att se vad det betyder för börsen. Ökade stimulanser kan ge stöd åt bolagsvinsterna, men en oväntad ränteuppgång skulle kunna skrämma investerarna.

Skräddarsydd kapitalförvaltning

Få ett portföljförslag med utvalda aktier och investeringar

Läs mer här

Relaterade artiklar