Två intressanta investeringsteman

Både tillväxtmarknaderna och småbolagen har haft motvind en tid. Framåt ser det bättre ut och vi ser goda skäl att investera i dessa segment.


Ett antal aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i sommarens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi, däribland Emerging markets och Småbolag.

Emerging markets (EM) genererar 40 procent av världens BNP, men väger inte mer än 10 procent i världsindex efter ett tufft decennium på börsen.

Relativt utvecklade marknader är EM historiskt billiga, och den förväntade långsiktiga aktieriskpremien är högre än sedan slutet av 1990-talet. Även då var många skeptiska till EM, samtidigt som amerikansk tech var i marknadens fokus. Dessa låga förväntningar indikerar avsevärd potential framåt.

Den senaste tidens stabilisering av makroläget och ökade stimulanser i Kina kan också bli en positiv injektion för hela EM framöver.

EM-index innehåller många statsägda bolag med sämre lönsamhet, större hållbarhetsrisker och hög dispersion. Det gör indexinvesteringar betydligt mindre attraktiva i EM, och vi förordar därför aktiv förvaltning.

***

De senaste åren har storbolagen varit börsens motor, inte minst i USA. Över tid har småbolag däremot avkastat mycket bättre än storbolag.

Högre risk i kombination med en långsiktigt stigande börs är delförklaringar, men den akademiska litteraturen har även identifierat en småbolagspremie, där småbolag ger en högre riskjusterad avkastning.

Aktuell forskning visar dock att småbolagspremien endast existerar när man justerar för kvalitet och värdering. Vi föredrar därför aktiva förvaltare som kan utnyttja den stora skillnaden mellan bra och dåliga indexbolag samt det faktum att småbolag är mindre analyserade än stora.

Globala småbolag värderas fortsatt lågt relativt stora bolag och bör gynnas av en bredare börsuppgång. Vi rekommenderar minst 15 procents aktivt förvaltad småbolagsexponering.

Intresserad av någon placeringsstrategi – kontakta din rådgivare eller bli kund.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i slutet av maj. Privata investerare och entreprenörer med minst fem miljoner i placerbart kapital – bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen del av denna information skall uppfattas som en uppmaning eller rekommendation att utföra eller disponera över någon typ av investering eller att ingå några andra transaktioner. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Adekvat och professionell rådgivning skall alltid inhämtas innan några investeringsbeslut fattas och varje sådant investeringsbeslut fattas självständigt av kunden och på dennes eget ansvar.

Relaterade artiklar

Stärk portföljen med trendföljare
Allokeringsstrategi

Stärk portföljen med trendföljare

Trendföljare är en bra diversifierande byggsten för portföljen. Strategin har dessutom fungerat utmärkt som hedge...

Det våras för tillväxtmarknaderna
Allokeringsstrategi

Det våras för tillväxtmarknaderna

Emerging markets (EM) genererar 40 procent av världens BNP och har underpresterat det senaste decenniet....