Torssell: Utbrott avgör börsens riktning framåt

Stockholmsbörsen har konsoliderat i flera månader. Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, ser ett troligt utbrott på uppsidan.


Den tekniska analysen visar att Stockholmsbörsens OMXS30-index sedan toppen i maj noterats i en konsolidering. Efter en uppgång med 30 procent från botten hösten 2022 är det inget konstigt med en konsolidering i en svag säsong. Framåt ser jag två möjliga vägar:

1.) Att denna konsolidering utgör Fas3 och en toppformation. Då kommer den följas av ett utbrott på nedsidan ur konsolideringen, och en efterföljande Fas4 – en bear market.

2.) Att konsolideringen bara är en paus efter en stark rörelse och att uppgången fortsätter efter den pausen. Allt i vår omvärld rör sig i cykler där vi går från aktivitet och rörelse till inaktivitet och vila. Vi ser det i människan, i naturen och på de finansiella marknaderna.

Min utgångspunkt är att börsen, när konsolideringen är över, ska vidare upp och fortsätta den bull market-fas som startade efter botten i oktober 2022. Jag fortsätter alltså att navigera efter ett positivt scenario på lång sikt och tror på fortsatta uppgångar på tre till sex månaders sikt, men är fortfarande osäker på riktningen de kommande veckorna/månaderna.

Inte kund än? Ansök här för att bli kund och ta del av dagliga tekniska analyser.

Efter förra veckans uppgång noteras OMXS30-indexet strax under motståndsområdet vid cirka 2 600. Om det motståndet passeras möter nästa motstånd vid den gamla rekordnivån vid 2 650-området följt av 2 700–2 750.

Teknisk analys varje dag

Få tillgång till mer topprankad aktieanalys och teknisk analys

Bli kund

Relaterade artiklar