Torssell: Två positiva faktorer för börsen

I förra veckan föll Stockholmsbörsen alla dagar och noterade den sämsta börsveckan på nästan ett år. Två faktorer ger dock hopp om en rekyl uppåt, skriver Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell.


Det är sällan man ser en hel vecka med vikande börskurser, men så var fallet i förra veckan på Stockholmsbörsen. OMXS30-indexet föll med 4,4 procent, vilket var den största nedgångsveckan sedan i oktober förra året.

Indexet har nu kommit ned till mitt andra stödområde vid runt 2 450–2 480 samtidigt som Edge-indikatorn har kommit upp till attraktiva nivåer över 70, vilket innebär större sannolikhet för uppgång nu än för en vecka sedan.

Inte kund än? Ansök här för att bli kund och ta del av dagliga tekniska analyser.

I morgonbrevet i tisdags i förra veckan skrev jag: ”På kort sikt är emellertid index överköpt och sannolikheterna börjar nu minska för en fortsatt uppgång”. I diagrammet nedan har jag ritat in pilar när vi senast hade god sannolikhet för en uppgång. Indikatorn är naturligtvis inte perfekt, men avkastningen 5–10 dagar efter höga värden i Edge-indikatorn är högre än 5–10 dagar efter låga värden i Edge-indikatorn.

OMXS30-indexet har alltså kommit ned till ett stödområde samtidigt som Edge-indikatorn visar på god sannolikhet för en uppgång. Ännu saknas dock positiva indikationer i prisanalysen. Skulle stödområdet vid 2 450–2 480 punkteras möter nästa viktiga stödområde i spannet 2 340–2 360. På uppsidan möter ett första motstånd vid den senaste toppen vid cirka 2 600.

Teknisk analys varje dag

Få tillgång till mer topprankad aktieanalys och teknisk analys

Bli kund

Författare

Johnny
Torssell

Teknisk analytiker

Relaterade artiklar