”Titta på helheten – kol gör mest skada”

En mix av förnybar och traditionell energi är bästa sättet att investera i energiomställningen, säger Martin Theimer, investeringsstrateg på Carnegie Private Banking. Artikeln är ett utdrag från Carnegies kundmagasin Insikt, januari 2023.

Läs kundmagasinet

Insikt

Logga in

Trots alla ambitiösa klimatmål och tekniska framsteg tar det decennier att fasa ut fossila bränslen. Investerare bör kombi­nera olika delar som kan gynnas under övergångsfasen, säger Mar­tin Theimer, investeringsstrateg på Carnegie Private Banking.

– I den förnybara sektorn finns en enorm strukturell tillväxt. Inom traditionell energi finns bolag vars produktion efterfrågas under överskådlig framtid, men där vär­deringarna ofta är extremt låga eftersom många investerare har övergett traditionell energi.

Hur ser kalkylen ut om olje­priset normaliseras?

– De aktieanalytiker och förval­tare vi pratar med slänger inte in spotpriser på 100 dollar i sina mo­deller, utan gör konservativa anta­ganden. Långsiktigt är situationen intakt, med underinvesteringar på utbudssidan och i infrastrukturen.

Fördröjer man energiomställningen genom att äga traditionell energi?

– Man måste se till helheten. Kol gör i särklass mest skada, och behö­ver fasas ut snarast. Att ersätta kol med naturgas är bättre än att vänta ut det perfekta förnybara systemet.

– Någon måste leverera den fossi­la energi som trots allt efterfrågas.

Det kan vara bättre att stödja ge­nomlysta europeiska eller nordame­rikanska aktörer som rapporterar hållbarhetsdata och ofta framtids­säkrar sig med investeringar i för­nybart, än till exempel ryska företag som struntar i miljön. Man måste välja aktivt och granska varje bolag.

Hur politiskt förankrade är EU:s och USA:s miljöprogram?

– I Europa verkar nästan alla vara ombord på att EU ska ligga i framkant av omställningen. I USA står Joe Biden och Demokraterna bakom stora satsningar på för­nybart, som inte har samma stöd från Republikanerna. Det är svårt att sia om vad nästa president gör, men en hel del stimulanser i Inflation Reduction Act gynnar inhemsk industri och skapar jobb, det gillar många republikaner.

Hur ser det globala energi­systemet ut om 30 år?

– Förhoppningsvis har vi fasat ut kolet helt, liksom fossila bränslen i transportsektorn. Jag hoppas på ett globalt pris på koldioxid, man ska inte kunna smita undan genom att flytta på verksamheter.

– Fusionskraft skulle lösa klimat­krisen, men trots spännande ny­heter ligger troligen kommersiell användning längre bort. Mer rea­listiskt är fortsatt utbyggnad av för­nybar energi, allt billigare lagring och att fjärde generationens kärn­kraft och SMR-reaktorer har ersatt fossila bränslen som baskraft.

Investeringstema

Säker energiförsörjning

Läs mer

Relaterade artiklar

En ljusning för omställningen
Investering

En ljusning för omställningen

Många bolag med koppling till energiomställningen har haft det tungt, men nu anas tecken på...