Svenskar i Storbritannien riskerar skattesmäll

Efter över 200 år slopas de brittiska non domiciled-reglerna och ersätts med mindre förmånliga regler för utlandsfödda. De nya reglerna kan medföra en markant högre beskattning för svenskar bosatta i Storbritannien, skriver Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking.


Utlandsfödda som är bosatta i Storbritannien men som har sin hemvist utanför landet kallas för non doms och omfattas av särskilda regler. Följden av reglerna är att inkomster och kapitalvinster som intjänas i ett annat land är skattefria, förutsatt att pengarna inte överförs/remitteras till Storbritannien. Det brittiska styret har nyligen beslutat att reglerna om skattefrihet för non doms kommer att slopas i april 2025.

Effekten av de nya reglerna är att utländska inkomster förblir skattefria de fyra första åren en individ är bosatt i Storbritannien. Skattefriheten gäller oberoende av om inkomsterna intjänats i Storbritannien eller utomlands. Efter fyra år kommer alla inkomster beskattas, även de som erhålls utomlands. För individer som redan är bosatta i UK när reglerna träder i kraft blir läget mer knivigt.

Non doms som har bott i Storbritannien i mindre än fyra år kan åtnjuta den nya skattefriheten tills fyraårsgränsen är nådd. Individer som har bott i Storbritannien i över fyra år kommer att beskattas enligt de nya reglerna från och med april 2025. Det brittiska beskattningsåret sträcker sig från 6 april–5 april. Skatten på inkomst och kapitalvinst kan uppgå till 45 procent. För att undvika beskattning krävs det att en utflytt sker innan de nya reglerna träder i kraft.

Under en period var det planerat att non doms skulle erhålla en skattelättnad på 50 procent de första två åren efter att reglerna trätt i kraft, men det förslaget har dessvärre slopats. Däremot erbjuds en möjlighet att flytta över sina tillgångar, som befinner sig i ett annat land, till Storbritannien med en lägre skatt på 12 procent under de två första åren. Om överflyttning inte sker inom två år kommer beskattning ske med upp till 45 procent.

En konsekvens av reglerna är att avkastning från investeringssparkonton (ISK) kan komma att beskattas i Storbritannien. Det skulle innebära stora skattekonsekvenser för svenskar bosatta i Storbritannien som innehar ett ISK i Sverige.

Den nya regleringen kommer även medföra att när en person med non dom-status går bort kommer arvet att belastas med arvsskatt. Skyldigheten börjar gälla när individen bott i Storbritannien i tio år och fortsätter att gälla även tio år efter utflytt. Arvsskatten ligger på 40 procent i Storbritannien till skillnad från Sverige som inte beskattar arv. Skatten tas enbart ut om den bortgångna personen bor eller har bott i Storbritannien. Regeln gäller således inte om arv från Sverige mottas i Storbritannien.

Ändringarna kommer att implementeras i budgeten den 30 oktober 2024 och förväntas träda i kraft i april 2025. Storbritanniens val infaller i januari nästa år. Reglerna träder alltså i kraft under nästa mandatperiod, vilket innebär att ett eventuellt maktskifte kan påverka lagstiftningen innan den trätt i kraft.

De nya reglerna gör att svenska bosatta i Storbritannien redan nu behöver se över sin skattesituation. Det kan exempelvis finnas fördelar med att skaffa en utländsk kapitalförsäkring som gör det möjligt att successionsplanera. Hos Carnegie är det möjligt att snabbt och enkelt öppna en kapitalförsäkring.

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta någon av Carnegies skattejurister.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar

3:12-utredningen ett steg i rätt riktning
Skatt

3:12-utredningen ett steg i rätt riktning

Regeringens 3:12-utredning bjöd på välkomna förenklingar och förbättringar. Men även framåt kommer reglerna vara mycket...