Succéportföljen som brädar börsen

Carnegies modellportfölj med småbolagsfavoriter har utklassat börsen sedan 2005. Så här jobbar analysteamet bakom Small Cap Core Picks.

Tio år i rad har Carnegie utsetts till bästa analyshus i Financial Hearings undersökning, baserad på intervjuer med institutionella placerare. Småbolagsanalysen har länge varit en central del i Carnegies erbjudande. Redan på 1990-talet lanserades den populära småbolagsguiden, och 2005 introducerades Carnegies fiktiva modellportfölj Small Cap Core Picks.

Reglerna för portföljen har sedan dess varit oförändrade: Bara aktier med köprekommendation av Carnegie platsar, och portföljen får innehålla högst tio aktier för att vara tillräckligt spetsig. Slutligen finns ett portföljtänk där bolag från olika branscher ger en hygglig riskspridning.

Viktor Lindeberg småbolagsanalytiker sedan 2010, ansvarar sedan 2021 för både portföljen och Carnegies småbolagsanalys.

– För tillfället har vi åtta bolag i portföljen. Oftast försöker vi ha någon ledig plats i portföljen i fall det dyker upp något riktigt bra case, säger Viktor Lindeberg.

Huvudfokus i portföljen är kvalitetsbolag. Kvalitetsbedömningen görs i två delar: en mer kvalitativ och en kvantitativ. I den förstnämnda betygsätter Carnegies analytiker sina bolag utifrån parametrar såsom styrelse, ledning, fokus på aktieägarvärde, pricing power, marknadsposition och track record inom förvärv med mera.

Den kvantitativa delen av analysen bygger på tio års finansiell historik med fokus på exempelvis tillväxt, marginalutveckling och avkastning på eget kapital.

– Ofta tar vi med något mer högoktanigt case också, exempelvis ett turnaround case där vi tycker oss se att en förbättringsresa inletts, säger Viktor Lindeberg.

Vid sidan av kvalitet bör bolagen ha en hygglig värdering. Viktor Lindeberg talar om att man gärna vill ha ”mycket vinsttillväxt för pengarna”. Urvalen till portföljen sker dessutom alltid i samråd med ansvarig analytiker för bolaget.

I snitt stannar bolagen i portföljen i cirka tio månader. Om Carnegies analytiker tar bort köprekommendationen, så tas bolagen alltid bort från Core Picks-portföljen. Så var exempelvis fallet med teknikbolaget Mycronic tidigare i år efter att aktien utvecklats starkt.

Bolag kan också lämna portföljen trots att Carnegie fortsatt har köpråd. Ett exempel på det är försvarskoncernen Saab, som togs bort i våras efter att ha stigit med cirka 50 procent på bara några månader.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking kan du ta del av vår topprankade aktieanalys. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Småbolag kan definieras på flera sätt. På Stockholmsbörsens Small Cap-lista går gränsen vid 150 miljoner euro i börsvärde – omkring 1 750 miljoner kronor. I fondbranschen och i aktieindex är det vanligare med definitioner som att småbolag är företag vars börsvärde understiger 1 procent av det samlade börsvärdet.

För Carnegies Småbolagsindex, som är jämförelseindex för Core Picks-portföljen, går gränsen i dag vid cirka 95 miljarder. Det gör att bolag som Securitas och Husqvarna, i mångas ögon globala storbolag, teoretiskt skulle kunna platsa i portföljen.

– Precis som att vi eftersträvar en mix av branscher i portföljen försöker vi ha bolag i olika storleksklasser, säger Viktor Lindeberg.

I synnerhet när mindre bolag tas in i portföljen kan det bli en kortsiktig positiv kursreaktion, och motsatt kursreaktion när de lämnar portföljen. För placerare som vill ta rygg på portföljen har Viktor Lindeberg därför ett tydligt råd: ha is i magen.

Rådet har stöd i en färsk genomgång av alla portföljens affärer sedan starten – drygt 250 till antalet.

– I 90 procent av fallen har aktierna kunnat köpas billigare en månad efter att vi tagit in dem i portföljen. Och i 90 procent av fallen har aktierna en månad efter portföljens avyttring kunnat säljas i genomsnitt 5 procent över portföljens försäljningskurs, säger Viktor Lindeberg.

Vill du veta mer om investeringar i småbolag? Ta upp intresset i dialogen med din rådgivare eller bli kund.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Relaterade artiklar

En ljusning för omställningen
Investering

En ljusning för omställningen

Många bolag med koppling till energiomställningen har haft det tungt, men nu anas tecken på...