Hur ser du på investeringslandskapet inför 2025?
– Riskaptiten hos investerarna är stor, i synnerhet i USA, men även Stockholmsbörsen har repat sig på slutet. Ekonomiska fundamenta fortsätter att ge stöd till aktiemarknaden, även om värderingen i synnerhet i USA är hög och räntemedvinden dämpats något. Viktig att lyfta fram är också den förbättrade bredden i den amerikanska börsuppgången. Det är inte längre bara tech-sektorn som utvecklas starkt. Positivt är också att de amerikanska långräntorna kommit ner lite på slutet efter en kraftig uppgång i spåren av Trumps valseger.
Vad säger du om konjunkturutsikterna inför 2025?
– Den amerikanska ekonomin tuffar på i god takt. Kanske bromsar den in något 2025, men tillväxten lär hamna över trend vilket är väldigt positivt för världsekonomin. Europa döms ut med svarta rubriker i media, men vi ser i stället ett Europa som har stöd av rekordlåg arbetslöshet och centralbanker som är aggressiva med räntesänkningar. Dessutom är inflationen lägre i Europa, vilket innebär ökad köpkraft för hushållen. Om det inte blir ett väldigt omfattande tullkrig lär Europa gå mot en återhämtning nästa år.
Ser du några tecken på en ljusning i Kina?
– Just nu är ekonomin väldigt svag, vilket också ledarskapet insett. Därför har de öppnat dörren på glänt för stimulanser. I första hand begränsar det nedsidan, men det skulle också kunna ge potential till ljusning under 2025 och lyfta hela Asien.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Hur skiljer sig konjunkturutvecklingen under 2025 kontra 2024?
– Framför allt blir det en annan mix. Vi är vana vid att USA är starkt. Nästa år kan vi även börja se en återhämtning i Europa. Den tyska ekonomin har stått stilla sedan pandemin. Sverige har inte växt sedan 2022 när Riksbanken började höja räntan för att hantera den stigande inflationen. 2025 kan bli året då räntesänkningarna verkligen biter. Lägg därtill Kinas tvärvändning – att de är tydliga med att de är redo att stimulera.
En av de stora riskerna är USA:s nya handelspolitik med tullar. Vilka möjliga utfall och konsekvenser ser du?
– Konsekvenserna kan synas både i tillväxten och inflationen, och därmed både på börsen och räntemarknaden. Men det kan också ställa om handelsflöden på sikt. Om vi börjar med ett negativt scenario med ett mer omfattande tullkrig med motdrag från olika länder är experterna som räknat på det inte eniga. Men sannolikt skulle global BNP påverkas negativt med omkring 0,5–1,0 procent, vilket skulle kunna utlösa en lågkonjunktur.
– Vår bild är att Europa är mest i riskzonen i ett sådant negativt scenario givet det stora exportberoendet. USA lär drabbas minst och Kina hamnar däremellan. Inflationsriskerna är däremot störst i USA. Dels är det USA som inför importtullarna och dels har USA har en stark ekonomi vilket gör det lättare för företagen att höja priserna.
Hur ska investerare vara positionerade inför 2025?
– Vi har en taktisk aktieövervikt sedan USA-valet. Viktigt att tillägga är att aktieövervikten är mot globala aktier, vilket i hög grad innebär amerikanska aktier. Mot Sverige och Europa är vi mer neutralt inställda. Ekonomiska fundamenta och momentum talar för fortsatt börsuppgång i USA. Samtidigt ser vi kontinuerligt över positionen då läget snabbt kan ändras. Vi tycker att positionen bör finansieras med en undervikt mot räntepapper ur ett globalt perspektiv då vi ser viss ränterisk i USA.