Hur ser du på börsutvecklingen i höst?
– Globalt har aktiemarknaden har utvecklats bra under augusti till oktober trots att alla månaderna fått en skakig start. Det är ett styrketecken att börsen fortsatt upp trots att förväntningarna på räntesänkningar dämpats något och att vinstprognoserna justerats ner något.
Hur ser du på status för den amerikanska ekonomin?
– I USA har ett så kallat överraskningsindex, som mäter makrodata kontra förväntningarna, visat på positiva överraskningar på slutet. Barometerindikatorerna har stabiliserats och ekonomin fortsätter att skapa jobb. I förra veckan fick vi också stark detaljhandelsdata. Sammantaget är vår bild att recessionsrisken minskat och att alltmer pekar mot en mjuklandning för konjunkturen.
Vad säger du om riskerna framåt?
– Nyckeln är arbetsmarknaden. Om den försämras ytterligare kommer de amerikanska hushållen hålla igen på konsumtionen och börja spara i stället. Därför är det intressant att följa exempelvis varselstatistiken. Sen ska man ha med sig att USA drabbats av såväl oväder som strejker på slutet, vilket kan påverka viss data.
Kommer Federal Reserve (Fed) fortsätta sänka räntan framåt?
– Än så länge trendar inflationen i USA nedåt, men vi har haft ett par månader med lite för höga prisökningar i månadstakt. Det vill marknaden inte se en tredje och en fjärde månad. Samtidigt verkar Fed måna om att få ner räntan till en mer normal nivå. Förväntningarna på marknaden är nu på en mer rimlig nivå i våra ögon. Styrräntan väntas vara ungefär 3,25–3,50 procent i slutet av 2025 – inte under 3 procent som förväntningarna indikerade så sent som häromveckan.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Hur ser du på utvecklingen i Kina och stimulanserna som aviserats?
– Den kinesiska ekonomin är väldigt svag. Konsumentförtroendet är rekordlågt och fastighetsmarknaden är fortsatt under isen med fallande bostadspriser. Beskeden om stimulanser är i det ljuset positivt. Det visar att ledarna har sjukdomsinsikt och viljan att agera. Sen är frågan om de verkligen lyckas vända hushållens pessimism och om de får fart på fastighetssektorn.
– Stimulanserna är riktade mot banker, fastighetsmarknad och hushåll, men än så länge har vi fått relativt få detaljer. De detaljer som presenterats har inte imponerat på marknaden. Samtidigt spekuleras det i kinesisk press om att stimulanserna totalt sett kan bli uppåt 5–6 triljoner yuan, jämfört med de 3 triljoner som hittills aviserats. Det skulle marknaden naturligtvis uppskatta. Om de lyckas kan Kina vara en ”kudde” i fall den amerikanska ekonomin skulle bromsa in.
Vad riktar du blicken mot i veckan?
– Det är en fortsatt intensiv rapportvecka både i Sverige och globalt. Hittills har vi sett ganska stora kursrörelser på rapporterna. Dessutom har vi sett en del vinstvarningar och en del bolag som inte vill kommentera utsikterna inför 2025 – det gillar inte marknaden. På makrofronten får vi i slutet av veckan snabb-PMI:er och det tyska IFO-indexet.