Strategen: Så skräddarsyr du USA-exponeringen

Fallande långräntor, starka bankrapporter och bra makrodata lyfter USA-börserna inför Donald Trumps comeback i Vita huset, enligt Helena Haraldsson, makro- och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. För tech-skeptiska investerare finns goda möjligheter att skräddarsy sin USA-exponering.

Vad tar du med dig från förra veckans starka börsutveckling?
– Främst att Europa och Sverige utvecklades bättre än USA – upp 3–4 procent jämfört med knappt 3 procent för amerikanska S&P 500. I USA har tech-sektorn tappat fart på slutet trots en stark Q4-rapport från asiatiska halvledarjätten TSMC. Däremot har ett likaviktat USA-index utvecklats bättre på slutet. Att börsuppgången blir bredare är ett positivt tecken.

Vad har drivit upp börsen?
– Den oväntat låga inflationssiffran i USA gladde marknaden. I månadstakt var kärninflationen drygt 0,2 procent, vilket är nära Federal Reserves målnivå. Nedrekylen för de långa obligationsräntorna har också varit en viktig förklaring till börsuppgången. Kring 4,6 procent är den amerikanska tioårsräntan nu en bit från 5-procentsnivån som många bedömer kan oroa marknaden. Amerikanska detaljhandeln tuffar också på fint enligt färsk statistik.

I kväll riktas blickarna mot USA när Donald Trumps svärs in som president igen. Hur resonerar investerarna?
– Det finns helt klart en oro i luften trots förra veckans börslyft. Enligt vissa källor har Trump omkring 100 exekutiva order redo att skriva under de första dagarna – så det kan bli en rivstart. Marknaden fokuserar initialt på deportationer och tullar eftersom det är två bitar som skulle kunna dämpa den amerikanska tillväxten och lyfta inflationen. Men det beror på hur aggressivt Trump går fram. Företagsledare håller också utkik på vilka avregleringar som väntar just deras sektor. Hittills har framför allt banksektorn gynnats av de förhoppningarna.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Den starka amerikanska ekonomin har minskat förväntningarna om snabba räntesänkningar från Federal Reserve (Fed). Hur ser förväntningarna ut framåt?
– Fed väntas sänka från dagens 4,33 procent till cirka 3,95 procent vid årsskiftet – alltså med bara 38 punkter. Det kan jämföras med Riksbanken som väntas sänka styrräntan med cirka 50 punkter i år – från 2,50 procent till cirka 2 procent. ECB som inte sänkt i riktigt samma takt som Riksbanken väntas sänka från 3 procent till cirka 2 procent i år. Nyligen var också ECB:s chefsekonom ute och varnade för att inflationen i eurozonen riskerar att falla under 2-procentmålet om ECB inte sänker räntan i rask takt.

Vad riktar du blicken mot i veckan bortsett från Trumps installation?
– På makrofronten är det relativt tunt fram till på fredag då vi får räntebesked från Bank of Japan, svensk arbetslöshetsstatistik och konjunkturbarometrar i USA och EMU. I övrigt drar bokslutssäsongen igång i Sverige med rapporter från bland annat Swedbank, Essity, Sandvik och Ericsson.

Hur ska investerare agera i dagsläget?
– Vi är alltjämt taktiskt överviktade i globala aktier då vi ser fortsatt goda utsikter för USA-börserna och dollarn. Investerare som är oroliga över USA-börsen som stigit med över 20 procent två år i rad och därmed nått höga P/E-talsvärderingar, eller som vill minska exponeringen mot den allt mer dominerande tech-sektorn, kan lämpligen diversifiera sig inom USA. Det finns nischade ETF:er som gör att investerare kan skräddarsy sin exponering, exempelvis ETF:er som exkluderar de stora tech-bolagen. Dessutom finns ETF:er inriktade på småbolag, medelstora bolag, eller värdebolag, som kan gynnas om bredden på den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att stärkas.

Skräddarsydd kapitalförvaltning

Få ett portföljförslag med utvalda aktier och investeringar

Läs mer här

Relaterade artiklar