Strategen: Hopp om dämpat handelskrig lyfter börsen

Signaler om att Donald Trump är villig att förhandla kring tullarna mot Kina får börsen att lyfta. De tvära kasten riskerar dock att skapa en osäkerhet som dämpar konjunkturen, enligt Helena Haraldsson, makro- och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

USA-börserna utvecklades starkt igår och i dag stiger Europabörserna. Varför denna optimism?
– Det började redan på tisdagseftermiddagen med medieuppgifter om att USA:s finansminister Scott Bessent på en privat konferens talar om att tullarna mot Kina inte är hållbara och att en deskalering väntar. Igår kväll kommunicerade sedan Trump att tullarna mot Kina kommer sänkas kraftigt. Det är ett annat tonläge än tidigare. Marknadens tolkning är att det sannolikt finns en Trump-put när turbulensen blir för stor. Positivt var också att vi fick indikationer om framsteg i tullförhandlingarna med Japan och Indien.

Veckan inleddes i rakt motsatt stil med stigande USA-räntor, fallande USA-börser och försvagad dollar, bland annat i spåren av Trumps häftiga kritik mot Fed-chefen Jerome Powell. Vad betyder det?
– Det är illavarslande då det handlar om förtroendet för viktiga institutioner. Och Fed är den tyngsta institutionen. Nervositeten fick dollarn att falla till den lägsta nivån på tre år – under 9,50 kronor. Om det vill sig riktigt illa kan vi få en generell flykt från amerikanska tillgångar om institutionerna inte står stadigt. Den svagare dollarn och de stigande långräntorna var en första signal i den riktningen. Noterbart är dock att Trump på tisdagen även backade kring Fed. Han säger sig inte ha planer på att sparka Powell, men står fast vid sin kritik om att Fed borde sänka räntan omgående. För marknadernas förtroende är det avgörande att Fed förblir oberoende. Frågan blir vem Trump utser till Fed-chef när Powells mandat går ut i maj 2026.

Vilka effekter får Trumps reträtt?
– Det är positivt att Trump verkar backa i fråga om Kina-tullarna, men nyhetsflödet med ständiga förändringar skapar ändå stor osäkerhet. Vågar företag och hushåll fatta stora beslut? Risken är att många avvaktar. För en varaktig vändning krävs tydligare spelregler.

ECB sänkte räntan i förra veckan och Trump vill att även Fed sänker. Varför sänker inte Fed?
– Fed ligger still med hänvisning till att tullarna påverkar deras mål i olika riktning. Försämrad konjunktur ger högre arbetslöshet, vilket talar för sänkningar. Samtidigt ger tullarna högre inflation, vilket talar emot sänkningar. Och detta gillar verkligen inte Trump. Om tullarna nu skulle bli betydligt lägre innebär det rimligen ett dämpat inflationstryck från tullarna. Samtidigt är frågan hur mycket ekonomin och arbetsmarknaden försvagas. Räntestöd från amerikanska centralbanken lär komma först när arbetslösheten stiger och likviditetsstöd först om obligationsmarknaden blir oroligare.

Hur har tullkriget hittills påverkat den reala ekonomin?
– Den hårda makrostatistiken har hittills varit solid både i USA och Kina. Amerikanska detaljhandelsförsäljningen var stark, men det kan vara påverkat av att folk köpt på sig mer inför Trumps Liberation Day den 2 april, då de reciproka tullarna aviserades. Kina har levererat bra siffror från såväl detaljhandeln som industrin, men även den statistiken är möjligen påverkad av förköpseffekter. Därför är det svårt att dra några slutsatser av denna data. Den pågående rapportsäsongen kan sannolikt ge en bättre bild – inte minst bolagens utsikter. Jag tror också olika typer av snabbdata som kreditkortsdata och containertrafik kan ge oss en snabbare bild av tullarnas påverkan på den reala ekonomin.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Hur har ni agerat i denna stökiga miljö?
– Vi är fortsatt försiktiga och är underviktade utländska aktier. I svenska aktier är vi neutralt positionerade. I en mer osäker makromiljö föredrar vi mer kvalitativa och stabila bolag. Sannolikt är det för tidigt att köpa cykliska och mer riskabla högbetaaktier. En bra idé är att hålla en lite högre kassaandel för att ha möjlighet att agera i händelse av ytterligare börsfall.

Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.

Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?

Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser

Läs mer här

Relaterade artiklar