Vad säger du om börsutvecklingen i år?
– Kortsiktigt fortsätter börsen att tyngas av förnyad tulloro. Slående är annars den stora spridningen i avkastningen. Amerikanska tech-jättarna i MAG7 som ledde börsuppgången globalt under 2023 och 2024 har backat med 8 procent senaste månaden och 17 procent i år. Räknat i kronor ökar fallet till 25 procent i år. Det har tyngt amerikanska S&P 500 som i kronor är ner 14 procent i år. Europabörserna har under samma period avkastat nästan 4 procent och Stockholmsbörsen är i stort sett oförändrad. Oron avspeglas också i att guldpriset är upp 18 procent i år i dollar, eller knappt 8 procent i kronor.
Vad styr börsen i veckan?
– Första veckan i månaden är normalt en tung makrovecka, men risken är att det helt överskuggas av Donald Trumps tullutspel inför ”Liberation Day” den 2 april. I förra veckan aviserade Trump biltullar, där utländsktillverkade bilar får tullar på 25 procent från den 2 april. Det är en signifikant eskalering av handelskriget givet att ungefär hälften av alla bilar som säljs i USA är importerade.
Hur slår Trumps tullar?
– Tullmiljön är väldigt svåranalyserad – för vad vill Donald Trump egentligen? Vill han ha makt? Säkerhet? Intäkter? Sen verkar ingen vilja reta upp honom mer än nödvändigt med sina motdrag, men vi får se. Klart är att den 2 april blir väldigt spännande för Europa och Sverige där börserna trots ett stort exportberoende utvecklats mycket bättre än USA i år. I både Euroområdet och Sverige står exporten för lite drygt halva BNP. Sveriges stora beroende av omvärlden är således en risk. Dessutom tynger den starkare kronan den viktiga verkstadssektorn.
Vid sidan av börsfallet – hur avspeglas handelskriget på andra finansiella marknader?
– Det kanske tydligaste är att de stigande inflationsförväntningarna på räntemarknaden. Om två år förväntas inflationen i USA vara 3,3 procent, vilket kan jämföras med förväntningar på 1,5 procent så sent som i höstas. Samtidigt sjunker tillväxtförväntningarna, vilket får en del att lyfta fram stagflation som ett hot. Det vore ett mardrömsscenario med hög arbetslöshet när företagen brottas med vikande volymer.
Hur har ni i förvaltningsteamet agerat i denna stökiga miljö?
– Vi gick till en neutral allokering i början av februari, efter att tidigare ha varit överviktade aktier. Därefter har världsindex och USA-börserna tappat 13 respektive 15 procent, räknat i kronor. Stockholmsbörsen har klarat sig bättre med ett tapp på 5 procent. Marknadsrörelserna gjorde att vi blev underviktade aktier. I mitten av mars rebalanserade vi åter till neutral vikt.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vad ligger närmast till hands framåt – en aktieövervikt eller aktieundervikt?
– Detta är något vi diskuterar hela tiden, men just nu ligger vi nog närmare en undervikt än en övervikt på grund av riskerna. Tullarna riskerar att ge sämre global tillväxt, vilket i slutändan kan dämpa bolagsvinsterna.
Vad är bästa defensiva placeringen om aktievikten justeras ner?
– Vid tillväxtoro och i slutändan konkursoro är det ofta bättre med alternativa placeringar än företagsobligationer som defensiv övervikt. Långa statsobligationer brukar vara en trygg hamn i lågkonjunkturer eftersom inflation och räntor oftast faller.
I ett läge med ökad börsoro – ser du några positiva tecken?
– Rent generellt har vi ännu inte sett särskilt svaga hårddata, utan det är främst olika typer av ”mjuka” data som försämrats, såsom konsumentförtroendet och andra undersökningar. Exempelvis har vi ännu inte sett någon ökning i antalet som söker a-kassa i USA – trots att varslen gått upp. Dessutom är flera börser kortsiktigt översålda och fondförvaltarnas exponering mot exempelvis USA har kommit ner till mer normala nivåer.
Vid sidan av Trumps ”Liberation Day” den 2 april – vad håller du koll på i veckan?
– På tisdag får vi nytt amerikanskt inköpsindex för industrin från ISM. Det kom in lite över 50 förra månaden, nu räknar ekonomerna med att det kommer in strax under 50. En svag siffra skulle öka oron för konjunkturen och vinsttillväxten. Sen håller jag koll på torsdagens varseldata i USA. Vi vet att Doges nedskärningar påverkar även mars negativt. En för hög siffra skulle kunna skrämma. Veckan avslutas med sysselsättningsrapporten för mars där förväntningarna ligger på 140 000 nya jobb, jämfört med 150 000 jobb i februari.
Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.
Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?
Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser
Läs mer här