Ukrainakrisen tyngde återigen Stockholmsbörsen

Det blev ännu en dag på Stockholmsbörsen med en rejäl nedgång på måndagen. I Europa noterade Frankfurt och Paris nedgångar i linje med Stockholm, medan London klarade sig undan med en mindre nedgång. Rapportsäsongen får sägas ha tagit en paus under måndagen, som bara bjöd på bokslut från några enstaka mindre bolag.

Oron kring risken för en rysk invasion av Ukraina är fortsatt stor, vilket syntes i en kraftig nedgång på Moskvabörsen. Rysslands president Vladimir Putin sade att han överväger att erkänna de ryskstödda separatistiska folkrepublikerna Donetsk och Lugansk som självständiga, efter att separatistledarna uppmanat honom att göra det.

Vid 16.30-tiden hade OMXS30-index fallit med 1,3 procent till 2 169.

Nedgången var bred och omfattar i princip alla sektorer, förutom energisektorn som gick mot strömmen och steg.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca rapporterade positiva resultat för sitt bröstcancerläkemedel Enhertu i en fas 3-studie. Aktien steg 4,3 procent.

Fastighetsbolaget SBB:s aktie var mycket volatil och omsättningen hög. Vd Ilija Batljan hävdade i en intervju med Dagens Industri att det som pressat aktien de senaste månader är en synkroniserad blankarattack som varit designad för att gå under radarna. Aktien svängde som mest från minus 10 procent till plus 15 procent. En timme före stängningen var aktien upp 7,3 procent.

Projekt för att bevisa funktionalitet hos energilagring hos Azelios energilager har försenats eller inte blivit av. Samtidigt är flera experter inom området tveksamma om det finns någon särskilt stor marknad för energilagring. Det rapporterade Dagens Industri på måndagen. Azelios vd Jonas Eklind uppgav att bolaget följer tidsplanen kring sitt projekt med Energimyndigheten i Sverige. Aktien föll med 34 procent och har därmed tappat 86 procent på ett år.

Jordbruksteknikbolaget Lyckegård började handlas på First North på måndagen. Aktien föll med 24 procent jämfört med teckningskursen på 5,95 kronor per aktie i det sura börsklimatet.

Fastighetsbolaget Catena köper den mindre branschkollegan Halmslättens fastighetsportfölj för 1,52 miljarder kronor. Halmslätten hade aviserat en försäljning tidigare, men då var köparen anonym. Catenas aktie backade 3,4 procent.

Riksbankens penningpolitiska protokoll från mötet den 9 februari visade att det fanns olika uppfattningar i direktionen gällande risker kring inflationsprognosen. Alla ledamöter stod bakom beslutet att behålla reporäntan oförändrad på noll procent och prognosen för reporäntan, som indikerar att räntan kommer att höjas under andra halvåret 2024.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige minskade med 2 740 personer till 174 954 under förra veckan. Arbetslösheten var 7,2 procent, oförändrat från föregående vecka. Det visade veckostatistiken från Arbetsförmedlingen.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.