Stockholmsbörsen lider genom sämsta börsdagen sedan juni 2020

Stockholmsbörsen har börjat veckan med ett börsras på över 5 procent (sett till breda OMXSPI) i något som är det största fallet sedan juni 2020. Bland annat är det spänningar i östra Ukraina och en oro för stigande räntor som spökar till det för investerarsentimentet. Vid 16.20-tiden var OMXS30-index ned 4,3 procent till nivåer runt 2215. Den negativa amerikanska börsöppningen fick indexet att backa än mer.

Bland bolagen på Stockholmsbörsens Large Cap-lista är det blott Veoneer som är i positivt territorium medan resten sjunker. På OMXS30 faller Evolution och Sinch mest. Sektormässigt är det som rödast för småbolag samt företag inom sällanköpsvaror och industri. Dagligvaror, telekom och energi backar också men står sig ändå emot det negativa sentimentet bäst.

I samband med oroligheterna kring Rysskland ska EU bistå Ukraina med 1,2 miljarder euro i form av bidrag och lån, enligt ett uttalande. Inom området framgår det nu också att politiska rådgivare från Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike kommer att träffas i Paris på onsdag för att försöka hitta en lösning på konflikten i östra Ukraina.

Medicinteknikbolaget Xvivo Perfusions Kidney Assist Transport har erhållit ett marknadsgodkännande i USA av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA

Aktien stiger 2,8 procent.

Forskningsbolaget Oncopeptides har kontaktat amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om att återkalla frivilligt sitt tillbakadragande för läkemedelskandidaten Pepaxto i USA. Aktien rusar 34,8 procent.

Vattenreningsbolaget Josab Water Solutions meddelar att bolaget avser att söka listning hos NGM eller motsvarande marknadsplats. Beskedet kommer efter Spotlight Stock Markets besked sent i fredags om att Josab-aktien ska avnoteras från Spotlight med sista noteringsdag den 15 mars 2022. Aktien rasar 26,2 procent.

Basalt har genom Ride Bidco fått accept på motsvarande cirka 92,8 av aktierna och rösterna i bussoperatören Nobina efter att förlängningstiden för dess bud löpt ut den 21 januari. Det innebär att samtliga villkor för budets fullföljande har uppfyllts.

Aktien avancerar 0,5 procent.

Klimatkontrollsbolaget Munters förvärvar EDPAC, som är en irländsk tillverkare av kylutrustning för datacenter och luftbehandlingssystem, till en köpeskilling av 29 miljoner euro. Bolaget har cirka 150 anställda. Aktien backar 6 procent.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...