Tisdagen den 12 oktober arrangerar Carnegie ett stiftelseseminarium på Ulriksdals Slottsteater. I ett unikt samarbete mellan Carnegie och Confidencen, Stiftelsen Ulriksdals Slottsteater, bjuder vi in till en förmiddag för kunskapsutbyte, nätverkande och andlig spis.
Vilken nytta kan stiftelser göra för forskning, kultur och sociala ändamål? Vad händer just nu på stiftelseområdet? Hur bör man tänka när man förvaltar en stiftelses kapital?
Det är några av frågorna som du som deltagare får svar på av våra inbjudna talare. Vi har även ställt fem frågor till Gustaf Malmfors, stiftelserådgivare på Carnegie och initiativtagare till eventet, vad man kan förvänta sig som deltagare.
Vilka riktar sig konferensen till?
Konferensen är i första hand tänkt som en plattform för kunskapsutbyte och nätverkande för personer i vårt nätverk som har koppling till allmännyttiga stiftelser. Men även privatpersoner med intresse för filantropi.
Vilka är dina förväntningar på seminariet?
Efter en lång social ökenvandring under pandemin är detta vårt första större fysiska event. Så jag ser framför allt fram emot att få träffa och umgås med våra kunder igen och hoppas att plattformen vi skapar blir så uppskattad att det kan bli en återkommande mötesplats för personer med intresse för filantropi.
Vilka programpunkter ser du särskilt fram emot?
Traditionella stiftelseseminarier tenderar ofta att fokusera på mer praktiska frågor som kapitalförvaltning och frågor av juridisk eller administrativ karaktär. Men vi har försökt skapa ett program med representation från såväl vetenskaplig forskning, social hjälpverksamhet och kultur för att illustrera stiftelsers viktiga funktion inom dessa områden. Så jag ser framför allt fram emot att höra våra externa talare och hedersgästers berättelser om samhällsavtrycket deras respektive organisationer gör.
Finns det någon trend för stiftelser som konferensen fångar upp?
I industrialiseringens kölvatten i slutet av 1800-talet så var fortfarande samhällsinfrastrukturen haltande inom många viktiga områden. Men industrialiseringen skapade samtidigt många enorma privata förmögenheter. Det fanns en vilja hos många framgångsrika affärsmän att ge tillbaka till samhället vilket ledde till många av de donationsstiftelser som finns än idag. Under 1900-talet stärktes ju samhället och den sociala infrastrukturen och filantropiska initiativ minskade därför i relativ betydelse.
Under det senaste decenniet har vi dock sett en av de största förmögenhetsomfördelningarna i världshistorien. I spåren av framgångsrika företag och låga räntor har många människor återigen blivit oerhört förmögna. På Carnegie Private Banking möter vi återigen ett ökat antal personer som uttrycker ett intresse för filantropiska frågor. Vi ser alltså att ”pendeln är på väg tillbaka” och stiftelser har därför återigen blivit mer intressanta och relevanta än på länge!
Hur står sig Carnegies stiftelseerbjudande i konkurrensen hösten 2021?
Carnegie har sedan länge haft ett fullfjädrat stiftelseerbjudande. Vi kan hjälpa en stiftelse med i princip alla de frågor som man kan tänka sig efterfråga. Från det självklara med själva förvaltningen av kapitalet till administration, bokföring, redovisning, hantering av samförvaltningar, ansökningshantering, dokumenthantering, virtuella styrelserum etc. Vi har även uppdrag där vi åtar oss sekreterarskap i vissa stiftelser.
Med andra ord kan vi på Carnegie göra allt som storbankerna gör, i mindre skala. Under det senaste året har vi förstärkt laguppställningen avsevärt och vi är idag 7 rådgivare som fokuserar på kapitalförvaltning för stiftelser runt om i landet. Utöver dessa har vi tre heltidsanställda som arbetar med stiftelseadministration och juridik. Vi har även dedikerade resurser inom skräddarsydd rapportering.
Förvaltningsmässigt ligger vårt erbjudande långt fram. Vi har flera år vunnit pris som bästa förvaltningshus och vi har flera olika förvaltningslösningar speciellt framtagna för stiftelser för att tillgodose specifika önskemål om exempelvis goda utdelningar, etik, enkel administration etc.
Sammanfattningsvis står sig vårt erbjudande mycket bra i konkurrensen. Vi ligger långt fram. Vi är vassa på det vi gör och vi har en hög grad av flexibilitet som vi blir en konkurrensfördel i förhållande till storbankerna.