Stärk portföljen med trendföljare

Trendföljare är en bra diversifierande byggsten för portföljen. Strategin har dessutom fungerat utmärkt som hedge i samband med större börsnedgångar.


Ett antal aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i sommarens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi, däribland Trendföljare.

Enligt nobelpristagaren Harry Markowitz är diversifiering finanssektorns enda gratislunch. På senare tid har obligationer fungerat sämre som diversifierare i portföljen. Därför finns ett behov att addera andra diversifierande tillgångar.

Trendföljare försöker fånga trender i olika tillgångsslag, som råvaror, valutor, börsindex och obligationer. De flesta marknader visar momentum över tid; trendföljare säljer förlorare och köper vinnare så länge trenden är intakt. Därför kan de generera värde i både stigande och fallande marknader.

Över tid har korrelationen varit nära noll med både aktier och obligationer, vilket gör trendföljare till en bra diversifierande byggsten. Strategin har även fungerat som hedge vid de flesta större börsnedgångar (se diagram nedan).

Risker
Strategin fungerar sämst i sidledes marknader eller marknader med tvära kast.

Förslag
Vi rekommenderar en fond som replikerar ett index med olika trendföljare till låg kostnad.

Intresserad av någon placeringsstrategi – kontakta din rådgivare eller bli kund.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i slutet av maj. Privata investerare och entreprenörer med minst fem miljoner i placerbart kapital – bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen del av denna information skall uppfattas som en uppmaning eller rekommendation att utföra eller disponera över någon typ av investering eller att ingå några andra transaktioner. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Adekvat och professionell rådgivning skall alltid inhämtas innan några investeringsbeslut fattas och varje sådant investeringsbeslut fattas självständigt av kunden och på dennes eget ansvar.

Relaterade artiklar

Två intressanta investeringsteman
Allokeringsstrategi

Två intressanta investeringsteman

Både tillväxtmarknaderna och småbolagen har haft motvind en tid. Framåt ser det bättre ut och...

Det våras för tillväxtmarknaderna
Allokeringsstrategi

Det våras för tillväxtmarknaderna

Emerging markets (EM) genererar 40 procent av världens BNP och har underpresterat det senaste decenniet....