Skattejuristens tips inför deklarationen

Nu är det dags att deklarera för inkomståret 2023. Carnegie Private Bankings skattejurist Kayode Kadiri ger dig några viktiga påminnelser och datum att notera.


Se över fördelningen av ränteutgifter
Det är många som fått betydligt högre räntekostnader under 2023. Om du har ett bolån som du betalar ränta på så har du rätt att dra av en del av räntekostnaderna i din inkomstdeklaration.

Ränteavdraget är en skattereduktion på ditt bolån. Det innebär att det är skatten som reduceras och ränteavdraget görs mot den sammanlagda skatten på din inkomst. Du får göra avdrag med 30 procent av dina räntekostnader upp till 100 000 kronor. Om du har räntekostnader som överstiger 100 000 kronor så är ränteavdraget 21 procent på den delen.

Är ni två personer som står som betalningsansvariga så medges avdrag med 30 procent upp till 100 000 kronor var, alltså totalt upp till 200 000 kronor. För räntekostnader som överstiger 200 000 kronor är avdraget 21 procent.

Det kan alltså finnas anledning att som gift/sambo se över fördelningen av ränteutgifter för att få maximal skattereduktion.

Högre skatt på ISK
Ett investeringssparkonto (ISK) schablonbeskattas, vilket sker oavsett om värdet på ditt ISK har ökat eller minskat i värde. Det innebär att du inte behöver redovisa kapitalvinst eller kapitalförlust på ISK i din deklaration.

Schablonintäkten som förtrycks i deklarationen uppgår för inkomståret 2023 till 2,94 procent av kapitalunderlaget. Skatten är 30 procent av schablonintäkten vilket motsvarar 0,882 procent av underlaget – en ökning från fjolårets 0,375 procent.

Värdepapper på värdepappersdepå
Du beskattas för kapitalvinst, samtidigt som du har rätt till avdrag vid kapitalförlust. För att beräkna om du har gjort en vinst eller förlust behöver du först räkna ut ditt omkostnadsbelopp.

Omkostnadsbeloppet är den summa du har betalat vid anskaffningen av dina värdepapper, inklusive courtage. Du kan antingen använda genomsnitts- eller schablonmetoden. Observera dock att det finns några undantag när schablonmetoden inte får användas.

Viktiga datum under våren
Har du skaffat digital brevlåda senast den 3 mars så får du deklarationen skickad dit i stället för med posten. Utskicket sker mellan 4–8 mars och deklarationen finns också som PDF på ”Mina sidor” (Skatteverket), även för dig som inte har digital brevlåda.

Du som väntar på deklarationen i pappersformat får den på posten 15 mars–15 april.

Från och med 19 mars kan du som har e-legitimation logga in hos Skatteverket i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera.

2 maj är sista dagen att deklarera om du inte har anstånd med att lämna deklarationen.

17 juni är sista dag att deklarera för dig som har byråanstånd, vilket du som kund har om du nyttjar deklarationstjänsten hos Carnegie.

Kontakta din skattejurist på Carnegie Private Banking om du har ytterligare frågor kring din deklaration.

Relaterade artiklar

Optimerat sparande med rätt kontoform
Skatt

Optimerat sparande med rätt kontoform

Carnegies skattejurist Sara Zad lyfter för- och nackdelar med ISK, kapitalförsäkring, företagsägd kapitalförsäkring och vanlig...

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...