Inför Giving Tuesday – sex vanliga frågor om gåvor

Giving Tuesday startade som en motreaktion till Black Friday och andra stora konsumtionsdagar. I dag är det en global folkrörelse som uppmärksammar allt positivt som görs i samhället, berättar Carnegies familjerättsjurist Emma Forsberg.

Vad är en gåva rent juridiskt?
– Juridiskt sett är en gåva något som gåvogivaren överlåter till gåvotagaren utan att kräva betalning eller annan motprestation. Det ska finnas en gåvoavsikt och innebära en förmögenhetsöverföring från gåvogivaren till gåvotagaren, säger Emma Forsberg.

Hur påverkar en gåva familjejuridiken?
– En vanlig missuppfattning är att något kan ges antingen som en gåva eller som ett förskott på arv. I stället är det så att gåvor som ges till egna barn antas utgöra förskott på arv (och ska avräknas vid ett framtida arvskifte), medan gåvor till andra än barn inte gör det. I ett gåvobrev kan gåvogivaren frångå denna presumtion och förordna att gåvan inte ska utgöra förskott på arv, trots att mottagaren är gåvogivarens barn. Eftersom familjebilden och förmögenheten kan se ut på så många olika sätt är det viktigt att noggrant överväga de familjejuridiska konsekvenser som en specifik gåva innebär. Detta för att undvika att tvist uppstår vid till exempel dödsfall eller skilsmässa.

Hur mycket får en gåvogivare ge bort?
– Det finns egentligen ingen begränsning i hur mycket tillgångar som får ges bort. En gåvogivare som har bröstarvingar bör dock vara medveten om de regler som finns i Ärvdabalken som reglerar så kallade laglottskränkande gåvor. En gåva som innebär att en bröstarvinges laglott kränks kan under vissa omständigheter tvingas återbäras av gåvotagaren efter givarens dödsfall och då till nuvärde. En gåvogivare kan även ha ärvt egendom med fri förfoganderätt, vilket innebär att det finns en rätt till efterarv för den först avlidnes arvingar i framtiden. Detta efterarv måste beaktas så att inte gåvogivaren på ett otillbörligt sätt minskar efterarvingarnas rätt genom en gåva. Det finns även regler i Äktenskapsbalken som hanterar gåvor som skett inom en treårsperiod innan en talan om äktenskapsskillnad väckts.

Vilka skatterättsliga konsekvenser har en gåva?
– Inte sällan väljer Private Banking-kunder som har bolag att skänka utdelning till välgörenhetsorganisationer. Givet att det görs på ett korrekt sätt beskattas inte aktieägaren för utdelningen. En privatperson kan under vissa förutsättningar få skattereduktion för gåvor till välgörande ändamål. Gåvor utlöser ingen ren gåvoskatt eftersom gåvoskatten avskaffades i Sverige år 2005.

Vad innebär socialt engagemang?
– Det sociala engagemanget har ökat hos Carnegie Private Bankings kunder – förmögna individer, privata investerare och entreprenörer vill helt enkelt göra gott. Det är inte självklart att en gåva måste bestå av rena penningöverföringar, utan kan även bestå av socialt engagemang genom att till exempel ge av sin tid och sin kunskap eller att dela med sig av sitt nätverk.

Hur kan Carnegie Private Banking vara behjälpligt i filantropiska frågor?
– Carnegie Private Bankings rådgivare och jurister har lång erfarenhet av att diskutera filantropiska frågor med sina kunder. Carnegie har även ett mångårigt samarbete med organisationen Social Initiative, en organisation som stödjer sociala entreprenörer som löser samhällsutmaningar på ett innovativt och effektivt sätt. Genom samarbetet bidrar Carnegie och våra kunder till en positiv och mätbar samhällsförändring, avslutar Emma Forsberg.

Vill du veta mer? Kontakta din rådgivare eller någon av Private Bankings jurister för att boka in ett möte.

Relaterade artiklar

Framtidsfullmakten som fungerar digitalt
Familjejuridik

Framtidsfullmakten som fungerar digitalt

Carnegie Private Bankings familjerättsjurist Emma Forsberg slår ett slag för den Carnegiespecifika framtidsfullmakten.