Stockholmsbörsen har stigit med nästan 20 procent på knappt två månader. Hur förklarar du den starka avslutningen på börsåret?
– Startskottet för uppgången var centralbanksbeskeden från USA och Europa som tolkades som att räntehöjningarna var klara, vilket fick marknaden att börja prisa in räntesänkningar under 2024. När Federal Reserves senaste möte bekräftade denna bild gav det ytterligare bränsle till uppgången. Många investerare har sett räntetopp och fallande räntor som katalysator för en mer uthållig börsuppgång och när detta kom lite tidigare än förväntat blev det trångt i dörren.
Ska investerare kortsiktigt säkra lite vinster eller är det läge att sitta still in i nästa år?
– Jag tycker det är ett bra tillfälle att ta hem lite vinster och invänta en kortare rekyl. Den lär inte bli speciellt djup, men efter de senaste sex veckornas stora uppgång bör vi se en paus. Styrkan i uppgången talar dock för att vi kan se en positiv start på nästa börsår, men det finns givetvis en risk att marknaden sprungit lite för snabbt och prisat in ett för optimistiskt konjunkturscenario för nästa år.
Vad tycker du om värderingarna efter börsuppgången?
– Värderingen på Stockholmsbörsen har kommit upp på historiska snittnivåer vilket i sig inte är ett problem. Men skulle mjuklandningsscenariot inte hålla och vi får en kraftigare inbromsning i ekonomin nästa år – då finns det risker på nedsidan. Det är dock inte huvudscenariot just nu.
Om vi lyfter blicken lite – hur är utsikterna inför börsåret 2024?
– Jag tror att vi kommer se rätt stora skillnader mellan olika sektorer och bolag nästa år. Den starka kursutvecklingen i de stora verkstadsbolagen tror jag begränsar deras potential under 2024, särskilt med tanke på att valutamedvinden nu snarare vänt till motvind. Småbolagen tror jag däremot har goda möjligheter att ta igen förlorad mark. Även om börsen i stort inte ger lika god avkastning nästa år tror jag det finns gott om enskilda bolag som kommer kunna prestera väl på börsen.
Vilka ser du som de största riskerna för börsen under 2024?
– Efter ett år med en räntedriven börs lär vinstutvecklingen hamna mer i fokus nästa år. Skulle vi se ett sämre konjunkturutfall där bolagsvinsterna utvecklas sämre än förväntat tror jag börsen har sprungit för fort fram. Det är i mina ögon den största risken mot börsen under första halvan av nästa år.
Börsens två tyngsta sektorer, bank och verkstad, ser ut att möta motvind i form av lägre räntor respektive starkare krona nästa år. Hur resonerar du där?
– Bankaktierna bör klara sig bra nästa år trots att räntorna kommer trenda nedåt. Hög direktavkastning, minskad oro för kreditförluster och en historiskt låg värdering kommer väga upp. För verkstadsbolagen tror jag det kommer bli en tydligare motvind när vi sannolikt kommer se vinstnedrevideringar som en följd av en starkare krona och en svagare efterfrågan som följd av en förväntad konjunkturinbromsning. Det finns fortfarande en del bolag i sektorn som ser intressanta ut, men många börjar se stretchade ut värderingsmässigt i ett kortare perspektiv.
Vilka sektorer är annars hetast respektive svalast inför nästa år?
– De lite mindre konsumentinriktade industribolagen kan ta över stafettpinnen från de större verkstadsbolagen när tecken på en bättre efterfrågan börjar synas. Både lagerkorrigeringar som är klara och förbättrad slutkundsefterfrågan kommer ge stöd till en återhämtning. Även skogssektorn är en intressant. 2023 har varit ett dystert år vinstmässigt för sektorn, men 2024 ser ut att bli betydligt mer normaliserat.
Finns det några intressanta eftersläntrare?
– När många fastighetsbolag har rusat senaste tiden så har byggbolag med stora egna fastighetsinnehav stått stilla. Där borde vi se en liknande rörelse med viss eftersläpning.