Sällsynta ISK-missen – äger du för mycket?

Att spara på ett investeringssparkonto (ISK) är smidigt och skattemässigt förmånligt. För att undvika misstag är det dock viktigt att ha koll på vilka tillgångar som får och inte får förvaras på kontot, skriver Sara Zad Orselius, skattejurist på Carnegie Private Banking.


Det finns ett flertal fördelar med att ha sitt sparande på ett ISK. En av dem är skattefrihet på de första 150 000 kronorna under 2025 och de första 300 000 kronorna från och med nästa år. En annan den förmånliga schablonskatten.

På ett ISK får du ha aktier och andra finansiella instrument som är upptagna till handel på en reglerad marknad. Du kan även förvara andelar i värdepappersfonder och specialfonder. Vissa tillgångar får emellertid inte förvaras på ett ISK. Dessa kallas för kontofrämmande tillgångar och inkluderar bland annat onoterade aktier samt kvalificerade andelar i fåmansföretag.

En tillgång kan även vara kontofrämmande om ditt ägande i bolaget överstiger tio procent av röstetalet eller kapitalet. Detta gäller oavsett om du äger aktierna direkt eller indirekt, och det totala innehavet räknas samman för dig samt dina närstående. Viktigt att tänka på är att gränsen om tio procent beräknas utifrån ditt och dina närståendes totala innehav, vilket innebär att ägande i bolag genom exempelvis en kapitalförsäkring inkluderas. Detta gäller oavsett om du äger kapitalförsäkringen privat eller via bolag.

Om du äger mer än tio procent av ett bolag kan innehavet bli otillåtet på ISK och behöva flyttas ut från kontot. Det kan få skattemässiga konsekvenser, i synnerhet som det ibland är svårt att avgöra värdet på tillgångarna som ska flyttas ut från kontot. För att undvika denna situation är det viktigt att du informerar din bank om ditt och dina närståendes totala innehav, för samtliga konton och depåer.

Har du frågor om ISK är du varmt välkommen att kontakta någon av våra skattejurister.

Relaterade artiklar