Så skänker du utdelningen till välgörenhet

Funderar du på att skänka pengar till forskning eller välgörande ändamål? Carnegie Private Bankings skattejurist Sara Zad och familjerättsjurist Susanne Forsman guidar privata investerare och entreprenörer hur det görs på bästa sätt.


Sedan ett antal år finns det en möjlighet till skattereduktion för privatpersoner som vill skänka pengar till ändamål som främjar social hjälpverksamhet och vetenskaplig forskning. Skattereduktion medges med 25 procent för rena penninggåvor till i förväg godkända mottagare. Prövningen av vilka som godkänns som mottagare av sådana gåvor görs av Skatteverket och vilka de godkända organisationerna är går att se på deras hemsida.

En förutsättning för skattereduktion är att varje enskild gåva uppgår till minst 200 kronor och sammanlagt minst 2 000 kronor per beskattningsår och givare. Den totala skattereduktionen per givare uppgår till högst 3 000 kronor, vilket motsvararar gåvobelopp på totalt 12 000 kronor per år. Det krävs vidare som huvudregel att givaren är obegränsat skattskyldig i Sverige.

Skänka utdelningen ett alternativ
För den som är intresserad av att skänka bort lite större belopp är möjligheten att ge bort utdelningen på sina aktier ett alternativ. Om detta görs på rätt sätt blir det fördelaktigt för både givare och mottagare. Den här möjligheten har funnits sedan mitten av 2000-talet efter ett avgörande i dåvarande regeringsrätten.
En privatperson kan avstå från sin rätt till utdelning på noterade aktier och om detta görs innan utdelningen är tillgänglig för lyftning blir det istället mottagaren som blir skattskyldig för utdelningen. Om mottagaren är en svensk allmännyttig stiftelse eller annan liknande organisation innebär det i praktiken att utdelningen blir helt skattefri för både givare och mottagare. Därmed kan mottagaren också räkna med ett större gåvobelopp än om gåvan skulle genomförts med redan beskattade medel.

Viktig formalia att tänka på
Om du går i tankarna att ge bort utdelningen på dina aktier finns viss formalia som du bör ta i beaktande. Det är till att börja med viktigt att skriftligen, exempelvis genom ett gåvobrev, avstå från utdelningen före den så kallade avstämningsdagen.
De flesta banker kräver vidare att du som kund flyttar de aktier som är aktuella till ett VP-konto innan avståendet sker. Har du dina aktier i depå hos Carnegie kan du dock få hjälp med gåvan utan att ett särskilt VP-konto behöver öppnas. Din rådgivare på banken kan förse dig med gåvobrev och mer information.

Möjligheter även för fåmansföretagare
Till en början gällde möjligheten att ge bort skattefri utdelning endast noterade aktier, men sedan 2011 är det även möjligt för fåmansföretagare att ge bort sin utdelning på motsvarande sätt. Gåvan av utdelningen på onoterade aktier behöver beslutas på bolagsstämma och utdelningen betalas sedermera ut mot överlämnande av utdelningskupong. Om mottagaren av gåvan är en allmännyttig stiftelse eller annan liknande organisation blir den skattefri för mottagaren.

En företagare som i stället skulle vilja ge utdelningen till exempelvis eget barn bör kunna göra på samma sätt, men då blir gåvan skattepliktig för mottagaren. Möjligen kan ett sådant upplägg ändå vara fördelaktigt för mottagaren om denne betalar lägre skatt på utdelningen än givaren.

Kunder hos Carnegie Private Banking som har frågor kring skatt och gåvor är välkomna att antingen kontakta våra skattejurister direkt eller att ta upp det med sin rådgivare.

Relaterade artiklar

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...