”Aktiemarknaden mer sårbar för negativa överraskningar”

Den underliggande börstrenden är fortsatt stark men värderingen börjar bli ansträngd. Aktiemarknaden är mer sårbar för negativa överraskningar, vilket kan bjuda på köplägen framöver. Så sammanfattar David Karlsson, aktiechef på Carnegie Private Banking, de senaste dagarnas börsrekyl.

Börserna i Europa och USA föll kraftigt i fredags efter oväntat svaga inköpschefsindex och drog även med sig övriga börser i måndagens handel. Utlösande faktor var det svaga utfallet i inköpschefsindexet för den viktiga tyska industrin, där indexet backade till 44,7 i mars 2019 jämfört med 47,6 månaden innan. Det är den lägsta siffran på 79 månader och i nivå med eurokrisen 2012. I USA sjönk industri-PMI till 52,5. Sammantaget är det osäkerheten i bilindustrin, brexit och den utdragna handelskonflikten mellan USA och Kina som skapar frågetecken kring efterfrågeutvecklingen för industrin framöver.

David Karlsson, aktiechef på Carnegie Private Banking, har risken ökat för en större börsrekyl?

-På den här nivån börjar aktiemarknaden blir mer sårbar för negativa överraskningar. Börstrenden är gammal och värderingen börjar bli ansträngd. Vi befinner oss dessutom bara några få procent från all time high-noteringar på flera ledande index.

Ska man se det här som en tillfällig rekyl?

-Den underliggande trenden är fortfarande stark och skulle börsen komma ner ytterligare några procent kommer jag passa på att köpa tillbaka aktier.

Den amerikanska avkastningskurvan (yieldkurvan), där tioåringen handlades under tremånadersavkastningen, inverterade tillfälligt i fredags vilket var första gången sedan 2006-2007 samt i slutet av 2000. Historiskt har en invertering, det vill säga korta räntor som handlas lägre än långa räntor, signalerat en förestående recession.

Har risken för en recession ökat?

-Det är ganska tydligt att den europeiska tillverkningsindustrin signalerar en sämre syn på efterfrågeutvecklingen. En inbromsning behöver dock inte knäcka sentimentet och vårt huvudscenario är att en avmattning inte automatiskt kommer leda till en recession. 

Hur ska man agera som investerare?

-Jag är försiktig med cyklisk exponering på kort sikt och har selektivt korta positioner i vissa utvalda verkstadsaktier. Fastighetsaktier gillar vi oförändrat. Det är fortfarande inflöden i fastighetssektorn och förutsättningarna är fortsatt goda med låga räntor och starka kassaflöden.  

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.