Hur är läget på börsen?
– Även med förra veckans nedgång är OMXS30 upp 9 procent sedan årsskiftet och amerikanska S&P 500 upp 14 procent. Samtidigt ser vi att det inte är någon tydlig bredd i uppgången – det är de stora, mer stabila bolagen som varit vinnarna, gärna med stöd av någon strukturell trend. Längre nere i börslistorna ser det helt annorlunda ut. Små och medelstora bolag har inte alls uppvisat samma styrka. Denna tydliga skillnad är alltjämt ett frågetecken framåt.
Vad fokuserar investerarna på?
– Det är fortsatt mycket fokus på ränteutvecklingen, som till stor del drivs av inflationen. Efter räntebeskeden från amerikanska Federal Reserve och ECB är för tidigt att säga att räntehöjningarna är över och att vi nått toppen. Det kommer ytterligare höjningar, men det återstår att se i vilken omfattning. Inför svenska Riksbankens räntebesked på torsdag är frågan om det blir en höjning med 25 eller 50 punkter. Senaste inflationsstatistiken och dubbelhöjningarna från Norge och Storbritannien gör att risken för 50 punkter ökat.
Hur är utsikterna inför rapportperioden?
– Förra rapportperioden var väldigt stark, inte minst för svensk del där exportbolagen fick draghjälp av den svaga kronan. Men även andra faktorer spelade in. Förra årets prishöjningar fick genomslag samtidigt som problemen med leveranskedjorna minskade rejält. Detta är faktorer som sannolikt hänger kvar även under andra kvartalet, så jag tror inte rapportperioden kommer att stjälpa den positiva trenden på börsen.
Hur ser du på vinstvarningarna inför rapportperioden?
– Vinstvarningarna har varit relativt få och främst är det konsumentinriktade bolag som varnat. Det är tydligt att konsumenterna har mindre pengar kvar i plånboken, så det är en sektor med ökad risk inför rapportsäsongen. Samtidigt har förväntningarna kommit ner en hel del, men frågan är om förväntningarna kommit ner tillräckligt mycket. En annan sektor att se upp med är skogssektorn. Jag är rädd att marknadens förväntningar ligger för högt. Ett tecken på det var vinstvarningen från Billerud. Samtidigt är det en sektor som börjar bli intressant för den närmar sig sannolikt någon form av vändpunkt.
Hur bör investerare agera på kort sikt?
– Mer kortsiktiga placerare bör ligga still, men in mot rapportperioden är det läge att ta hem vinster i aktier som gått bra för att vara beredd att köpa på rekyl. Det tror jag är rätt strategi under sommaren. Fortsatt är det mycket fokus på stock picking. Investerare måste titta bolag för bolag snarare än marknaden i stort. Till och med sektorer kan vara svåra att pricka då faktorer som skuldsättningsnivå och kundsegment kan påverka utvecklingen mycket.
Och på lång sikt?
– Mer långsiktiga investerare bör fokusera på att bevaka eventuella brott av den stigande börstrenden. Eftersom det är sannolikt att vi får någon form av konjunkturavmattning finns fortsatt risk för en svagare vinstutveckling några kvartal framåt. Bevaka och se om vi tappar fart i uppgången eller om den blir smalare och smalare, att färre och färre bolag drar börsen uppåt. Det kan vara en signal om att vi går in en ny fas. Då bör investerare vara beredda att agera på det, kanske med minskad aktievikt och ökat fokus på andra investeringar med lägre risk.