Rätt läge för investeringar med fast ränta

Flera faktorer talar för att ränteplaceringar med fast ränta har bättre utsikter framåt.


Ett antal aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i höstens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi. I tillgångsslaget räntebärande placeringar lyfts placeringar med fast ränta fram.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen anpassat till dig, ansök om att bli kund här.

Under sommaren har vi gått från kort till lång duration i den diskretionära ränteförvaltningen.

Inflationen närmar sig 2 procent och styrräntor sänks. Samtidigt tappar tillväxt och arbetsmarknader styrka. Allt detta gynnar i närtid ränteduration (längre ränteplaceringar), och ger stöd åt statsobligationer och global investment grade.

Globala företagsobligationer har oftast fast ränta, vilket är svårt att finna i Norden – vi föredrar företagsobligationer i Europa framför amerikanska.

Ett bra alternativ är en europeisk investment grade-fond med fem års duration och hållbarhetsfokus. Positionen finansieras lämpligen genom att sälja svenska realräntepapper – vårt affärsförslag för ett år sedan, vilket avkastat närmare 6 procent.

Största risken relaterat till fastränteplaceringar är om tillväxten eller inflationen blir högre än förväntat.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i mitten av september. Privata investerare och entreprenörer med minst fem miljoner i placerbart kapital – bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen del av denna information skall uppfattas som en uppmaning eller rekommendation att utföra eller disponera över någon typ av investering eller att ingå några andra transaktioner. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Adekvat och professionell rådgivning skall alltid inhämtas innan några investeringsbeslut fattas och varje sådant investeringsbeslut fattas självständigt av kunden och på dennes eget ansvar.

Relaterade artiklar