Stockholmsbörsen har rört sig sidledes senaste månaden, men steg drygt 2 procent i förra veckan. Hur är stämningen bland investerarna?
– Det är fortfarande en optimistisk syn på börsen hos investerare överlag. Trots högre amerikansk inflation än väntat och stigande långräntor har Stockholmsbörsen inte gjort mycket mer än en tidsmässig rekyl. Det är ett kvitto på att riskviljan fortsatt är god och att fokus ligger på det optimistiska scenariot; att vi kommer se en blygsam konjunkturavmattning, snarare än risken att stigande räntor ska sätta stopp för börsutvecklingen.
Rapporterna fortsätter att strömma in. Vilket stöd ger de till börsen?
– De tongivande bolagen har överlag rapporterat bra, där framför allt vinsterna har överraskat åt det positiva hållet. De cykliska verkstadsbolagen har fortsatt uppvisa en efterfrågebild som är stabil och utan några större tecken på en kraftigare inbromsning. Det ger stöd till bilden av att vi kommer se en konjunkturell mjuklandning. Rapportperioden kommer knappast stjälpa den positiva börstrenden.
– Framåtblickande kommentarer, där vissa bolag till och med börjar se tecken på en förbättrad efterfrågan inom vissa segment, ger ytterligare stöd till de vinstprognoser som finns. Det kan rent av vara så att vinstförväntningarna är för lågt ställda eftersom investerarna förberett sig på en tydligare konjunkturavmattning.
Vad tycker du sticker ut i rapportfloden hittills?
– Banksektorn. Dels för att vi såg stora skillnader mellan storbankernas rapporter, dels för att det är tydligt att banksektorn som helhet upplevs som en osäker bransch gällande vinstutvecklingen framåt. Investerarna räknar med flera räntesänkningar närmaste året och att det kommer ge en tydlig press på bankernas räntenetto.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Amerikanska MAG7-bolagen i techsektorn har varit viktiga draglok för aktiemarknaden globalt de senaste åren. Vad har vi fått för signaler från deras rapporter?
– Av de MAG7-bolagen som hunnit rapportera tycker jag de överlag har levererat bra och visat på fortsatt god tillväxt. Den senaste månadens svaga kursutveckling har varit för negativ i förhållande till de resultat som nu rapporterats. Jag tror att rapporterna kommer ge investerare nytt mod att fortsätta köpa dessa aktier ytterligare en tid.
Snart äntrar vi maj, vilket utgör starten för börsens historiskt sett ”svaga halvår”. Vad kan kasta grus i börsmaskineriet närmaste halvåret?
– Marknaden har varit väldigt överseende med amerikanska inflationssiffror som under det här året kommit in högre än väntat och att de förväntade räntesänkningarna har skjutits framåt. Skulle vi fortsätta se en ihållande hög inflation tror jag marknaden till slut kommer tappa tålamodet och börja fokusera mer på riskerna med en ihållande hög ränta.
Hur bör privata investerare agera? Är det läge att säkra vinster efter starkt halvår?
– Jag tycker investerare fortsatt ska vara positionerade för en stigande börs. Kortsiktiga investerare kan utnyttja senaste veckans styrka på Stockholmsbörsen till att öka likviditeten något för att kunna köpa på eventuell svaghet när vi går in i en nyhetsfattigare period efter rapporterna. Mer långsiktiga investerare tycker jag fortsatt ska vara investerade och ta sikte på högre nivåer under andra halvåret. Men det är viktigt att se över sina bolagsval. Flera bolag som i fjol såg tydligt fallande vinster har under rapportperioden börjat visa tecken på en återhämtning. Bland annat ser flera namn inom skogssektorn intressanta ut.