Förvaltaren: Räntebärande ger åter ett bra skydd

Sommarens fallande räntor har gynnat räntebärande placeringar. Inflationsfallet har samtidigt medfört att räntebärande åter fyller sin diversifierande funktion i skakiga tider, konstaterar Joakim Karlsson, ränteförvaltare på Carnegie Private Banking.

Hur har marknadsturbulensen påverkat räntemarknaden?
– De svagare makrosiffrorna från USA som bidragit till ökad konjunkturoro och börsturbulens har även påverkat räntemarknaden. Långräntorna har kommit ner och investerarna har börjat prisa in fler och tidigare räntesänkningar från centralbankerna. Parallellt har inflationen kommit ner i västvärlden, vilket gör att räntebärande återigen ger ett bra skydd i oroliga tider. Så var inte fallet 2022 då stigande inflation och räntor fick både aktie- och räntemarknaden att utvecklas svagt.

Avspeglas den ökade osäkerheten om konjunkturen på kreditmarknaden?
– Företagsobligationer som bär kreditrisk rör sig mer i linje med börsen. Därför har vi under sommaren sett stigande kreditspreadar. Kreditmarknaden har tidigare varit väldigt inställd på en mjuklandning, men har nu börjat prisa in en ökad sannolikhet för recession. Viktigt att lyfta fram är att medvinden från räntenedgången till stor del kompenserat för de stigande kreditspreadarna.

Våra räntebärande portföljer är ett par byggstenar i vårt omfattande diskretionära erbjudande. Låt våra experter inom förmögenhetsförvaltning sätta ihop en unik och väldiversifierad portfölj åt dig. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Vad har ni gjort i portföljerna i sommar?
– Vi gick i sommaren med en undervikt i framför allt amerikanska företagsobligationer där kreditspreadarna var nere på nära rekordlåga nivåer. I våra ögon avspeglade spreadarna inte de underliggande riskerna. När spreadarna nu ökat under sommaren har vi passat på att minska vår undervikt något. Tilläggas bör också att vikten i räntebärande placeringar i vår allokering ökade från en liten en undervikt till en neutral nivå när vi nyligen tog bort den sista aktieövervikten.

Hur har era portföljer avkastat och vilken avkastning är rimlig framåt?
– Den breda ränteportföljen har ökat med 5,9 procent senaste året och med 2,2 procent sedan årsskiftet. High yield-portföljen har avkastat 8,8 procent senaste året och 3,7 procent sedan årsskiftet. Givet nuvarande räntenivåer och spreadar är en årsavkastning på omkring 3–6 procent rimlig, men det kan givetvis bli mer eller mindre beroende på konjunkturförlopp och inflationsutvecklingen framåt.

Vill du veta mer om Carnegie Private Bankings erbjudande inom räntebärande placeringar? Ta upp intresset i dialogen med din rådgivare eller bli kund.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Hur skulle Carnegie förvalta din förmögenhet?

Låt oss ta fram ett unikt portföljförslag anpassat efter dina individuella preferenser

Läs mer här

Relaterade artiklar