Vad ligger bakom börsoron?
– Efter en period med stark börsuppgång var volatiliteten på aktiemarknaden nere på låga nivåer i början av sommaren och vi hade ett positivt momentum framförallt i USA drivet av de stora tech-bolagen. Inför Q2-rapporterna var förväntningarna därför högt ställda, framförallt kring tech-bolagens AI-relaterade vinster och investeringar. Trots en överlag bra rapportperiod lyckades de AI-relaterade bolagen inte nå upp till marknadens förväntningar.
– Parallellt har makrodata på slutet kommit in svagare än väntat. Under våren har ”lagom svaga” makrosiffror tagits emot positivt då det indikerat vikande inflation i USA och i förlängningen räntesänkningar från Federal Reserve. Nu har makrosiffrorna försämrats i sådan utsträckning att investerarna snarare börjat bli oroliga över styrkan i den amerikanska konjunkturen. Efter att inköpschefsindexet för industrin i USA kom in under förväntan i torsdags i förra veckan, följt av en svagare sysselsättningsrapport på fredagen, ökade riskaversionen bland investerarna och börsnedgången tog fart.
– En annan katalysator var förra veckans räntehöjning och besked om minskade tillgångsköp från Bank of Japan. Det satte fart på den japanska yenen som många investerare haft en negativ syn på. Yenen har även använts som funding-valuta i ”carry trades”, där investerare lånat billigt i yen och placerat i länder med högre ränteläge. När sådana ”carry trades” reverseras kan det få stora effekter på kort tid.
Är de kraftiga rörelserna motiverade ur ett fundamentalt perspektiv?
– Om startskottet för börsfallet varit fundamentala faktorer har sannolikt olika ”tekniska faktorer” bidragit till att förstärka rörelserna. Många har blivit överraskade av den hastigt ökade volatiliteten. Samtidigt styrs mycket kapital av tekniska flöden, såsom kvantitativa strategier, trendföljare, optionshandel, belånade hedgefonder, etc. När sådana aktörer samtidigt behöver ta ner sin risknivå blir det stora säljflöden och kraftiga börsfall.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Hur har ni agerat på börsen?
– Sedan förra hösten har vi varit överviktade i såväl svenska som utländska aktier. I april tog vi hem vinst genom att halvera aktieövervikten, främst drivet av höga värderingar efter börsuppgången. I spåren av de senaste dagarnas börsturbulens har vi valt att ta hem vinsten på den återstående övervikten, vilket reducerar vår aktieexponering till en neutral nivå. Likviden från försäljningen placerar vi i räntebärande och alternativa investeringar, vilket tar vår allokering till en neutral nivå i samtliga tillgångsslag.
Varför är ni inte lika optimistiska till aktiemarknaden?
– Vår övervikt mot aktier har grundat sig i en tro om att vi, trots en inbromsning i världsekonomin, inte kommer få någon lågkonjunktur i närtid och att centralbankernas räntesänkningar kommer ge stöd till börsen under det andra halvåret. Även om en mjuklandning för den globala konjunkturen alltjämt är vårt huvudscenario, har risken för en djupare svacka ökat efter den senaste tidens svagare makrosiffror i USA.
– Dessutom går vi dessutom in i en säsongsmässigt svagare period med sämre likviditet under augusti, samtidigt som vi har ett spänt geopolitiskt läge i Mellanöstern och stor osäkerhet kring det amerikanska presidentvalet i november. Givet det ökade riskläget tar vi ett steg tillbaka och återgår till neutral aktievikt.