Nyligen presenterade Carnegie Private Banking vårens allokerings- och strategirapport med titeln ”Udda mönster”.
– Rubriken syftar på att makro- och mikrosignaler i flera avseenden pekar år olika håll och att konjunkturen inte riktigt beter sig som man kunde förvänta efter den kraftiga ränteuppgången under förra året, säger Peter Nelson, chef för portföljförvaltning på Carnegie Private Banking i senaste avsnittet av podden Investera & Agera.
Kan du ge några konkreta exempel?
– Arbetslösheten sticker ut. Givet makrosignalerna borde arbetslösheten ha stigit, i framför allt USA men även på andra håll. Men det har vi inte sett. I stället har starka arbetsmarknader hjälpt till att hålla uppe konjunkturen. Ett annat udda mönster är att råvarupriserna fallit tillbaka, vilket normalt signalerar vikande konjunktur. Samtidigt gör verkstadsbolagen rekordvinster och har utvecklats starkt på börsen. Så har det inte sett ut historiskt.
Hur påverkar detta er allokering?
– Vi har en väldigt neutral syn. Det är svårt att tydligt välja sida. Nyckeln är selektivitet inom tillgångsslagen, säger Peter Nelson.
Under helgen förefaller det amerikanska skuldtaksbråket ha nått en lösning, via en uppgörelse mellan president Joe Biden och representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy. Planen ska dock passera kongressen också.
USA-börserna avslutade förra veckan starkt på optimism kring en skuldtaksuppgörelse, och det amerikanska S&P 500-indexet handlas nu kring 4 200, vilket utgjort toppen på det handelsintervall som indexet rört sig i under cirka ett års tid. Den amerikanska börsoptimismen gav inte avtryck på hemmaplan. Stockholmsbörsen backade med 1,5 procent i förra veckan.
De amerikanska börsernas styrka, i huvudsak drivet av ett fåtal tunga teknologibolag är ytterligare ett i raden av udda mönster. Och framåt ser Peter Nelson bättre alternativ än amerikanska aktier.
– Vi överviktar europeiska aktier på bekostnad av amerikanska aktier. USA brukar premievärderas, men nu är skillnaden väl stor. Amerikanska aktier är dyrare än europeiska oavsett vilken sektor vi tittar på. Dessutom har den starka dollarn inneburit en extra medvind för svenska investerare. Framåt har vi svårt att tro på samma utveckling, säger Peter Nelson.
Hur resonerar ni kring svenska aktier?
– Verkstadsbolagen har gått väldigt bra trots osäkra konjunkturutsikter. Där tycker vi att man ska vara försiktig med de dyraste verkstadsbolagen. Vi favoriserar ett antal betydligt lägre värderade verkstadsbolag. Trots kraftiga kursfall är vi försiktiga med fastigheter eftersom osäkerheten på finansieringssidan är för stor. Bankerna däremot ser intressanta ut. Stabila balansräkningar och låga värderingar lockar.
För dem som räds aktier i det osäkra konjunkturläget finns det efter ränteuppgången alternativ till aktier för första gången på flera år. Peter Nelson och teamet ser här två spännande case.
– Investerare som tidigare ratat räntepapper borde tänka om. Vår favorit är europeiska investment grade-obligationer, företagsobligationer av god kvalitet, som erbjuder väldigt god avkastning till låg risk. I kronor räknat är räntan drygt 4 procent utan valutarisk, vilket är högre än direktavkastningen på börsen. Så har det inte alltid varit, i synnerhet inte under de senaste åren.
Ett annat mer defensivt alternativ handlar om en viss kategori hedgefonder.
– Oron på valuta- och räntemarknaderna brukar gynna global macro-hedgefonder. Där har vi ökat inom alternativa investeringar, säger Peter Nelson.
Bli kund och ta del av hela strategirapporten, inklusive konkreta affärsförslag.
Kunder kan läsa rapporten genom att logga in på Carnegie.se.
Hur går Sverige? Den räntekänsliga svenska ekonomin är pressad efter de snabba räntehöjningarna. Under tisdagen ges ett par indikationer på utvecklingen via reviderad BNP-statistik och KI:s konjunkturbarometer.
Tunga makrosiffror: Senare i veckan presenteras flera viktiga temperaturmätare på den globala ekonomin. Torsdagen bjuder på inköpschefsindex från Kina, EMU och USA samt inflationsdata från EMU. Veckans avslutas med fredagens viktiga sysselsättningsrapport från USA.
Aktiecase: Välputsad vinnare
Höga ambitioner från politiskt håll om att minska utsläppen av växthusgaser har i kombination med fjolårets elprischock gjort energieffektivitet till ett högintressant investeringstema.
Serieförvärvaren Fasadgruppen, inriktad på allt som rör fastigheters yttre, såsom fasad, fönster, balkong och tak, har goda möjligheter att rida på en trend där äldre byggnader renoveras för att gör dem mer energieffektiva.
Fasadgruppen bildades 2016 genom sammanslagningen av STARK Fasadrenovering och AB Karlsson Fasadrenovering. Därefter följde en snabb förvärvsresa som även tagit koncernen ut i Norden via förvärv i Danmark, Norge och Finland. Fjolårets omsättning på drygt 4,5 miljarder kronor kan ställas i relation till 2019-års omsättning på strax över 1 miljard kronor.
Koncernens mål är att den genomsnittliga omsättningstillväxten ska vara minst 15 procent per år och att den justerade EBITA-marginalen ska uppgå till minst 10 procent per år.
Trots att Fasadgruppen sedan börsintroduktionen levererat god tillväxt och en lönsamhet kring marginalmålet har aktien haft tydlig motvind på slutet. På våra prognoser för 2024 handlas aktien till ett justerat P/E-tal på knappt 12x respektive EV/EBITA strax under 10x.
I år räknar vi med att Fasadgruppen ökar omsättningen med 19 procent till 5,4 miljarder. Rörelsemarginalen väntas samtidigt stärkas från 8,5 till 9,1 procent, bland annat med stöd en mojnande motvind på kostnadssidan.
Vi rekommenderar Köp med riktkurs 130 kronor (125), baserat på en EV/EBITA-värdering om cirka 13x på vår prognos för 2024.
Läs mer om vår syn på Fasadgruppen här.
Teknisk analys med Johnny Torssell: OMXS30 på kort sikt
I onsdags i förra veckan bildades en negativ ”Island-formation” och den typen av mönster brukar leda till fortsatta nedgångar under de kommande veckorna.
Så länge som 2 295/2 300-motståndet förblir obrutet kommer jag därför att navigera efter en nedgång. På nedsidan bevakar jag 50-dagars medeltal som ett första stödområde (vid cirka 2 211), ett andra vid 2 190 följt av nästa vid 2 166.
Om index i stället vänder upp och passerar motståndsområdet vid 2 295/2 300 är den negativa ”Island-formationen” att betrakta som annullerad, vilket skulle öka sannolikheten för en uppgång mot 2 400-området.
Varför skulle en falsk säljsignal vara intressant? Om det inte går ned när det borde gå ned är det en indikation på underliggande styrka. En falsk signal leder ofta till en rörelse åt motsatt håll. Ett exempel är säljsignalen ur en ”Island-formation” i oktober förra året, vilken blev starten på ett nytt rally (se diagram nedan).