Portföljchefen: Allokering för en osäker börshöst

Inför hösten är Peter Nelson, portföljchef på Carnegie Private Banking, inte längre överviktad i aktier. Intressanta investeringsmöjligheter finns dock i utvalda branscher och länder.

Federal Reserve (Fed) sänkte styrräntan med 50 punkter i förra veckan. Vad tar du med dig från beskedet?
– Huruvida de sänkte med 25 eller 50 punkter var kanske inte det viktigaste, utan snarare kommunikationen framåt. Powell lät förhållandevis positiv och talade om en ekonomi i balans, att räntan kommer sänkas med ytterligare 50 punkter i år och 100 punkter nästa år. Där skiljer Fed sig lite från marknaden som räknar med 150 punkter under nästa år. I mina ögon var det inte så mycket nytt. Vår bild om att konjunkturutvecklingen i mångt och mycket blir avgörande framåt kvarstår.

På slutet har vi sett flera vinstvarningar, inte minst från konsumentrelaterade bolag. Hur tolkar du detta?
– Ja, vi har sett vinstvarningar från bland annat Husqvarna, Dometic, Dustin och Garo. I våras pratade många bolag om att de förväntade sig ett bättre andra halvår, vilket gjorde att förväntningarna skruvades upp. Kanske hoppades bolagen att räntesänkningarna skulle bita snabbare än de gjort. En spaning är att det förutom svaga konsumenter även tycks handla om lagerjusteringar. Ingen vill sitta på lager. Det kan vara en fördröjningseffekt som gör att vändningen kommer först i början av nästa år, snarare än andra halvåret i år.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

I nya strategirapporten Redo för rusk? rekommenderas investerare att ta ett steg tillbaka och vara lite mer försiktiga. Varför har ni en mer försiktig syn nu än tidigare i år?
– När volatiliteten på börsen ökade i början av augusti tog vi hem den sista vinsten på vår återstående aktieövervikt. Vi ser fler frågetecken kring den amerikanska konjunkturen, däribland att industrin uppvisar svaghetstecken. Arbetsmarknaden visar också tecken på försämring, vilket historisk varit en bra varningssignal. Lägg därtill en hög värdering på USA-börserna som gör dem mer känsliga. Slutligen tycker vi att förväntningarna på vinsttillväxten 2025 ser höga ut, i USA 15 procent och i Sverige 10–11 procent. Hur ska vinsterna öka så starkt i ett läge där konjunkturen ser ut att försvagas? I närtid har vi också osäkerheten kring det amerikanska presidentvalet. Därför tar vi oss gärna igenom en osäker höst innan vi sticker ut hakan igen.

Inom vilka branscher ser ni de bästa möjligheterna i dag?
– Vi ser ett bra läge att botanisera i mer defensiva sektorer. Läkemedel passar bra in i vårt makroscenario. Samma sak med dagligvaror, där slipper man till stor del cykliska risker. Vidare gör vi selektiva småbolagsinvesteringar då dessa brukar gynnas av räntesänkningar. Globalt är datacenter och halvledare sektorer där vi gillar de långsiktiga utsikterna, men där är också risknivån högre. I rapporten lyfter vi också fram infrastruktur som ett intressant tema med defensiv profil. Det finns ett stort uppdämt behov att rusta upp infrastrukturen i USA och Europa. Parallellt drivs efterfrågan på av starka trender som AI-boomen och klimatfrågan. Sektorn handlas dessutom med rabatt just nu.

I termer av geografi – vilka länder sticker ut som intressanta?
– Storbritanniens aktiemarknad lockar, men inte på grund av utvecklingen i den brittiska ekonomin. Det brittiska storbolagsindexet FTSE 100 ger stor exponering mot globala bolag inom defensiva sektorer som läkemedel och dagligvaror, men även en del lågt värderade cykliska sektorer som råvaror och bank. Kort sagt en bra mix av defensivt och billigt med bra direktavkastning. Vi gillar även Japan på bekostnad av Tyskland då flera faktorer gynnar de japanska bolagen framför de tyska.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar

Strategen: Styrka i USA och stimulansvilja i Kina
Börskommentar

Strategen: Styrka i USA och stimulansvilja i Kina

Aktiemarknaden skakar av sig dämpade räntesänkningsförväntningar och nedskruvade vinstprognoser. Ett starkt USA och kinesiska stimulanser...