Fyra aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i höstens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi. Inom ränteplaceringar lyfts realobligationer fram – ränteförvaltaren Joakim Karlsson förklarar caset.
Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen anpassat till dig, ansök om att bli kund här.
Vad är realobligationer?
– Obligationer som i efterhand kompenserar dig för inflationsutvecklingen. Till skillnad från nominella obligationer – där får man en nominell ränta, och blir inflationen högre än väntat så har man gjort en sämre affär.
Vem ger ut realobligationer?
– Stater är de i särklass största emittenterna, men det händer också att kommuner och företag ger ut dem. Det finns en global marknad där USA och Europa står för ungefär en 45 procent vardera och tillväxtländer 10 procent.
Har realobligationer fler funktioner utöver att kompensera för inflation?
– Statsobligationer skyddar generellt portföljen mot recession och lågkonjunktur. Om ekonomin tappar fart, så kommer troligen aktier att gå dåligt medan statsobligationer utvecklas bra. Och om inflationen inte kommer ned lika fort som marknaden förväntar sig, så blir man bättre kompenserad genom att äga realobligationer än nominella statsobligationer.
Så hur ser ni på inflationen?
– Strukturella faktorer som demografi, deglobalisering, energikriser och annat talar för att inflationen blir högre än vad marknaden prisar in i dagsläget. Om så blir fallet är realobligationer en bättre investering än nominella statsobligationer.
Senaste tiden har inflationen fallit tillbaka. Hur påverkas realobligationer om inflationen sjunker?
– När man utvärderar caset ska man se på genomsnittsinflationen över obligationens livstid. Man jämför vad nominella statsobligationer prisar in för inflationsförväntningar, ungefär 2,3 procent kommande tio år i USA, och gör en bedömning om man tror att inflationen i genomsnitt kommer vara högre eller lägre än denna nivå. Vi ser som sagt risker på uppsidan och bedömer därför att realobligationer kan vara en bra investering jämfört med nominella statsobligationer. Enskilda inflationsnyheter är såklart viktigt men det är den långa trenden som är avgörande.
Hur tar man exponering?
– Lättast är att köpa en ETF på treasury inflation-protected securities (TIPS), amerikanska realränteobligationer. Sådana ETF:er följer ett index och ger exponering mot hela utbudet av realobligationer. ETF:erna handlas i USD och ger valutarisk om man inte valutasäkrar. Vi har dessutom valt en svensk fond som är aktivt förvaltad och har exponering mot svenska realräntor.
Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag anpassat för dig, ansök om att bli kund här.