“Man måste våga betta mot konsensus och mot marknaden”

Carnegie Private Banking är en mötesplats för kunskap och kapital. Varje dag träffas investerare och entreprenörer för att pröva idéer, utveckla bolag och göra bättre investeringar. 

Patrik Wahlén, grundare och styrelseordförande i Volati, om vikten av att ha ett långsiktigt tänk när det kommer till investeringar, de viktigaste kriterierna han ser till och om fallgroparna man bör undvika.

Som strategikonsult på Ernst & Young trivdes Patrik Wahlén som fisken i vattnet. När bolaget sedermera blev uppköpta av Cap Gemini flyttades kontoret till Alvik och Patrik Wahlén kände sig inte längre hemma. Detta var i samma veva som it-bubblan brast. Som en blixt från klar himmel uppviglade sig en chans då Patrik Wahléns gamle vän Karl Perlhagen hörde av sig och föreslog att de skulle starta upp någonting tillsammans. Så föddes historien om Volati. 

– Han presenterade idén och undrade om vi inte skulle börja hålla på med förvärv. I det läget var jag inte svårövertalad, jag tyckte att det lät kul. Livet är fullt av bananskal, det gäller bara att hitta dem, säger Patrik Wahlén. 

Man behöver vara långsiktig och fundera på vad som händer om fem, tio
eller femton år. Inte nästa kvartal.

Coronapandemin har minst sagt satt en stark prägel på året och näringslivet har drabbats hårt. Trots detta har Volati klarat sig bra, inte minst tack vare att många av de bolag som de har satsat på utvecklats väl under pandemin. Patrik Wahlén understryker vikten av att ha ett långsiktigt tänk under krisen:

– Egentligen handlar det om hur man är som person. Man behöver vara långsiktig och fundera på vad som händer om fem, tio eller femton år. Inte nästa kvartal. Du kan dock bara vara så långsiktig som din balansräkning tillåter. Det handlar förstås mycket om hur du agerar när det inte är kris. Det är i de goda tiderna du skapar förutsättningarna. 

Gör inte som alla andra


Förutom att skapa goda förutsättningar understryker Patrik Wahlén några andra viktiga kriterier han går efter innan han investerar, både när det kommer till bolagen, men också entreprenörerna bakom:

– Min process börjar alltid med att jag tittar på resultatet och balansräkningen. Ser jag en bra avkastning på kapitalet ställer jag mig frågan hur det kan komma sig att de har så bra siffror. Vad säljer de till sina kunder och vari ligger uniciteten? För mig är det viktigt att det finns en bevisad affärsmodell. Alla går inte efter samma kriterier, vissa tittar på snabbväxande bolag på tillväxtmarknader, men det passar inte riktigt mig. Ska man tjäna pengar måste man hitta sin egen edge, det finns inga enkla vägar. När det kommer till människorna bakom bolagen är det lätt att man speglar sig och letar efter egenskaper som man själv har och uppskattar. 

Hans största lärdomar, både bra och dåliga handlar också just om det, att man måste hitta sitt eget sätt. Han tror att många tar rygg på människor som man tror och litar på, men då är man enligt Patrik Wahlén inte ärlig mot sig själv. 

– Om man gör som alla andra får man samma resultat som alla andra, man måste våga gå sin egen väg. Man måste våga betta mot konsensus och mot marknaden. Det allra vanligaste misstaget, som många gör om och om igen, är att försöka tjäna pengar alldeles för snabbt vilket innebär alltför stora risker. De sämsta investeringarna är när man tar rygg på andra och tycker att de redan gjort analysen, och så har man inte tänkt efter själv.

Relaterade artiklar

Jenny Keisus elbåtar fångar impact-vinden
Investerare

Jenny Keisus elbåtar fångar impact-vinden

Hon inspirerade finansbranschen till förändring mot hållbarhet. Nu vill impact-entreprenören Jenny Keisu transformera världens fritidsbåtsmarknader...

Förvärvsmaskin med högt tempo
Investerare

Förvärvsmaskin med högt tempo

Storskogens dealflow är större än någonsin, säger Daniel Kaplan, medgrundare och vd. De goda tiderna...