Börsen gick starkt på fredagens amerikanska sysselsättningssiffra. Varför togs den emot väl av investerarna?
– Arbetsmarknadsstatistiken från USA gav marknaden precis det den ville ha. 199 000 nya jobb var något fler än väntat och visar på en fortsatt stabil ekonomi utveckling utan att vara direkt inflationsdrivande. Löneökningstakten är fortfarande för hög vid 4 procent, men den fortsätter att falla. Arbetslösheten som rört sig uppåt på slutet föll oväntat till 3,7 procent, vilket minskar risken för en recession. Sammantaget gav rapporten stöd åt ett möjligt mjuklandningsscenario som var en viktig del i vårt beslut att övervikta aktier i början av november.
Marknaden blickar nu mot amerikansk inflationsdata på tisdag och räntebeskedet från Federal Reserve (Fed) på onsdag. Hur ser förväntningarna ut?
– Marknaden räknar med att kärn-KPI ökade med 4,0 procent i årstakt i november, vilket är oförändrat jämfört med årstakten i oktober. Allt talar samtidigt för att Fed lämnar styrräntan oförändrad, så fokus kommer att riktas mot kommentarerna från Fed-chefen Jerome Powell och den så kallade ”dot plot” där de enskilda ledamöterna spår räntan framåt. Vid septembermötet räknade de flesta ledamöterna med sänkt styrränta under nästa år med 50 punkter, men en hök räknade med högre ränta och en såg en oförändrad ränta. Fokus ligger på hur starkt centralbankerna försöker argumentera emot marknadens aggressiva räntesänkningsprognoser och i så fall om marknaden lyssnar på dem.
Om vi blickar mot 2024 – hur stora räntesänkningar räknar marknaden med i USA?
– Just nu prisar marknaden in att Fed ska sänka räntan med drygt 100 punkter under 2024, med start under andra kvartalet.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vad tycker du om marknadens förväntningar?
– Vår bild är att marknaden gått för fort fram. Vi räknar med färre och senare räntesänkningar från Fed givet ett mjuklandsscenario. Om räntan sänks så snabbt och så mycket som marknaden prisar in sker det förmodligen för att konjunktursignalerna kraftigt försämrats. I ett sådant scenario är det inte alls säkert att räntesänkningarna lyfter börsen eftersom investerarna i sådana lägen ofta fokuserar på vikande bolagsvinster. Så var fallet exempelvis under börsnedgångarna 2000–2002 och 2007–2008.
Torsdagen bjuder på inflationsstatistik från Sverige och ett räntebesked från ECB. Vad kan vi vänta oss där?
– Precis som med Fed har marknaden prisat in väl stora räntesänkningar från ECB och Riksbanken under 2024 – runt 135 respektive 115 punkter. Svagare tillväxt i Sverige och Europa talar visserligen för att räntan kan komma ner snabbare här än i USA. En nyckelfaktor är dock inflationen som än så länge ligger kvar på för höga nivåer, i synnerhet i Sverige. Ekonomerna räknar med att inflationen i Sverige, KPIF som exkluderar ränteeffekter, föll till 3,9 procent i årstakt i november.
Inflationen faller och börsen har gått starkt, men räntesänkningarna kan dröja längre än marknaden tror. Hur agerar man bäst i det läget?
– Vi ser fortsatt en bra miljö för aktier och är alltjämt överviktade, men efter den starka uppgången kan det vara läge att köpa på rekyl. Småbolagen som pressats rejält sedan 2021 är intressanta på sikt, i synnerhet för investerare som ligger underviktade i segmentet. Bland övriga investeringar ser vi intressanta möjligheter i guldet som har bra momentum och är ett skydd mot en hårdlandning. På räntesidan har vi nu gått lite undervikt i obligationer med längre duration eftersom vi bedömer att räntefallet varit väl snabbt.