Amerikanska S&P 500-indexet noteras på nya rekordnivåer trots något stigande räntor sedan årsskiftet. Hur ska det tolkas?
– Rekordnoteringen förvånar inte efter den starka uppgången i slutet på förra året och den efterföljande pausen under årets första veckor. Börssentimentet är fortsatt positivt trots att räntorna krupit uppåt något, men det betyder inte att ränteutvecklingen spelat ut sin roll. Fortsätter räntorna upp som en följd av att kommande inflationsstatistik kommer in högre än förväntat vid upprepade tillfällen kommer det bli en motvind för börsen igen. Tills vidare väger dock en fortsatt stark ekonomi och mjuklandningsscenariot över och osäkerheten kring inflationsutvecklingen läggs åt sidan för stunden.
USA-börserna lyfts ofta fram som dyrare än resten av världen. Är det ett hinder för fortsatt uppgång?
– Nej, inte i det korta perspektivet. Det är sällan höga värderingar i sig som bryter en positiv trend. Ofta krävs någon annan utlösande faktor. USA-börserna har dessutom många stora internationella tekniktunga bolag som drivs av strukturella trender, såsom de så kallade Magnificent 7-bolagen. Det talar för att vinsttillväxten kan fortsätta vara hög i flera år framöver, vilket motiverar en högre värdering. Jämför man med Stockholmsbörsen så utgör exempelvis den betydligt lägre värderade banksektorn en mycket större del av index här hemma och då blir värderingsrabatten mer logisk.
Stockholmsbörsen (OMXSPI) har cirka 22 procent upp till kursrekordet från årsskiftet 2021/2022. Är det inom räckhåll i år?
– Nej, jag tror inte på ett nytt kursrekord för OMXSPI-indexet i år. Storbolagsindexet OMXS30 tror jag däremot når en ny rekordnivå eftersom det ligger inom räckhåll. För att breda börsen ska orka hela vägen krävs att de stora indextunga sektorerna som bank och verkstad går fortsatt starkt. Framför allt tror jag att verkstadssektorn möter för stor motvind från valuta och konjunkturinbromsning för att det ska kunna ske.
Du har talat om rekylläge på Stockholmsbörsen och vi fick ett tapp på cirka 5 procent. Hur ser du på läget kortsiktigt?
– Givet den nya rekordnoteringen i USA borde rekylen vara över för svensk del. Rimligen väntar en rörelse uppåt under de närmaste veckorna. Givetvis finns en risk att veckans kvartalsrapporter kan förändra den bilden, men inget i de signaler vi fått från våra stora indextunga bolag hittills tyder på det.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Rapportperioden drar igång på allvar i veckan på Stockholmsbörsen med ett par storbanker, ett par tunga verkstadsbolag och Ericsson. Vad håller du ett extra öga på?
– I bankerna blir det intressant att se eventuella signaler om att konsumentkrediter, exklusive bolån, uppvisar större kreditförluster på samma sätt som i nischbanken Resurs. För de cykliska verkstadsbolagen kommer framåtblickande siffror som orderingång vara i fokus.
Veckans makroagenda innehåller bland annat amerikansk BNP-statistik, räntebesked från ECB och amerikansk PCE-inflation. Vilka siffror lägger du mest fokus på och varför?
– Amerikanska PCE-inflationen blir veckans viktigaste siffra eftersom det är en viktig datapunkt för Federal Reserve i kommande räntebeslut. Utöver det kommer ECB:s räntemöte vara intressant för att få mer klarhet i deras räntebana. Senaste tiden har det varit lite blandade uttalanden från deras sida om och när marknaden ska förvänta sig sänkningar av styrräntan.