Optimerat sparande med rätt kontoform

Carnegies skattejurist Sara Zad lyfter för- och nackdelar med ISK, kapitalförsäkring, företagsägd kapitalförsäkring och vanlig depå.

Hur beräknas skatten på företagsägda kapitalförsäkringar (KF)?
– Skatten på företagsägda kapitalförsäkringar är en årlig avkastningsskatt som beräknas schablonmässigt. Kapitalunderlaget utgörs av värdet på försäkringen per den 1 januari samt insättningar under året. Denna summa multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan beskattningsåret, ökad med en procentenhet, dock minst 1,25 procent. Skatteunderlaget beskattas sedan med 30 procent.

Hur beräknas skatten på investeringssparkonto (ISK)?
– ISK beskattas på liknande sätt som kapitalförsäkringar, med en schablonmässig skatt. Kapitalunderlaget baseras på värdet av kontot i början av varje kvartal och multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan beskattningsåret, ökad med en procentenhet, dock minst 1,25 procent. Detta kapitalunderlag beskattas med 30 procent.

Är det förmånligare att ha en företagsägd kapitalförsäkring eller en konventionellt beskattad depå?
– Den 30 november 2023 var statslåneräntan 2,62 procent och nu av den 30 november 2024 landade den på 1,96 procent. För att en företagsägd kapitalförsäkring ska vara förmånligare än en konventionellt beskattad depå krävs en avkastning på 5,68 procent. Vid beräkningen av detta har hänsyn, utöver statslåneräntan, tagits till en bolagsskatt om 20,6 procent, avkastningsskatten, skalkostnad och förvaltningsavgift samt förväntad avkastning.

Är det förmånligare att ha ett ISK eller en konventionellt beskattad depå?
– Schablonintäkten för ISK baseras på statslåneräntan (1,96 procent) adderad med en procentenhet, vilket ger en faktor på 2,96 procent för 2025. Den effektiva skatten blir 0,89 procent. För att ISK ska vara förmånligare krävs en avkastning som överstiger denna nivå.

Vad är de fördelarna med en företagsägd kapitalförsäkring?
– En fördel med en företagsägd kapitalförsäkring är att den är enkel att bokföra, då utdelning och försäljning av tillgångar inom försäkringen inte ska bokföras, vilket skiljer sig åt från vad som gäller för exempelvis en diskretionär förvaltning med ett stort antal transaktioner. Även att schablonskatt på fondandelar inte utgår samt att återbetalning av erlagd utländsk källskatt i sin helhet hanteras av försäkringsbolaget.

Vad är nackdelarna med en företagsägd kapitalförsäkring?
– I en konventionell depå är det svårare att få en överblick över depåns faktiska värde. Det krävs vissa beräkningar för att få fram värdet efter eventuell skattekonsekvens vid försäljning, vilket inte gäller för kapitalförsäkringar då dessa beskattas med en avkastningsskatt och inte per transaktion. Emellertid är nackdelen att kvittning av förluster inte är möjligt samt att inget avdrag för förvaltningskostnader medges.

Hur ska kunden tänka kring förvaltningen?
– Det är viktigt att överväga flera faktorer innan man beslutar om en kapitalförsäkring. Generellt kan aktier förväntas ge cirka 8 procent årlig avkastning, högränteplaceringar drygt 5 procent och lågränta drygt 3 procent, medan alternativa placeringar ligger däremellan. För portföljer med lägre risk och lägre förväntad avkastning är kapitalförsäkring ofördelaktig. Även placeringshorisont och eventuell taktisk allokering bör beaktas i beslutet.

Vad är fördelarna med ett ISK?
– En fördel med ISK är att sådana konton medger kvittning i kapital. Schablonintäkten kan kvittas mot exempelvis bolåneräntor, förluster med mera. ISK-konton är även tämligen lätthanterliga deklarationsmässigt, då uppgifterna är förifyllda i din inkomstdeklaration av din bank. Vidare är avräkning och restitution av utländsk skatt möjligt inom ramen för ISK, vilket därutöver är något som hanteras av din bank. Slutligen medger ISK rösträtt.

Vad är nackdelarna med ett ISK?
– Nackdelarna med ISK är att sådana konton inte medger direkt kvittning av förluster samt att ISK utgörs av ett begränsat placeringsreglemente.

Hur ska man ta ställning till detta?
– När du ska ta ställning till i vilket skal du eller ditt bolag önskar investera via, är en första fråga att ställa sig hur ränteläget i Sverige kommer att påverka skalet. Statslåneräntan är en central komponent i beräkningarna. Utöver detta kan rådgivning behövas för att anpassa valet av investeringsskal till dina eller ditt företags behov.

Kontakta gärna våra kompetenta skatterådgivare för vidare assistans.

Relaterade artiklar

Skattefrihet för ISK
Skatt

Skattefrihet för ISK

På torsdagen meddelade regeringen att skatten på investeringssparkonton (ISK) ska slopas för sparande upp till...