2023 har varit ett stökigt börsår, men Stockholmsbörsen är upp 7 procent senaste månaden och 8 procent sedan årsskiftet. Hur upplever du att privata investerare agerar?
– Optimismen bland privatinvesterare har ökat och riskviljan har gradvis kommit tillbaka med förhoppningarna om att vi nått en räntetopp och att konjunkturen mjuklandar. Det är samtidigt få investerare som säkrar snabba vinster efter senaste månadens uppgång, utan de flesta siktar vidare mot en positiv start på nästa börsår.
Börsuppgången har varit väldigt snabb. Hur ser du på risken för en rekyl på kort sikt?
– Efter den extremt starka novemberbörsen är sannolikheten för kort rekyl hög, men jag tror många kommer se den som ett bra köptillfälle och därmed lär en rekyl bli kort och inte alltför djup.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Många hoppas på en stark decemberbörs i linje med säsongsmönstret. Vad talar för det? Och ser du någon risk för bakslag?
– Börsens starka momentum från november talar för en stark avslutning på året, även om vi får en kortare rekyl under de närmaste veckorna. Dessutom lär varken inflationsförväntningar eller vinstförväntningar ändra sig nämnvärt under årets sista veckor och därmed bör den positiva börstrenden hålla i sig in i 2024.
Hur tycker du investerare ska vara positionerade inför 2024?
– Jag tycker investerare ska positionera sig för en positiv inledning på det nya börsåret, men med en större exponering mot små och medelstora bolag och en något mindre exponering mot de mer valutakänsliga verkstadsbolagen som riskerar att möta en tuffare vinstutveckling om kronan fortsätter stärkas.
Är det läge för cykliskt eller defensivt inför 2024?
– Generellt sett gynnas cykliska bolag mer av ett optimistiskt mjuklandningsscenario, men om det sker i kombination med en stärkt krona kommer det vara utmanande vinstmässigt för många av våra stora internationella industribolag som får se en motvind från valutan.
Veckans viktigaste makrodata är fredagens amerikanska sysselsättningssiffra. Vad vill börsen ha?
– I det här läget vill marknaden inte ha något oväntat åt något håll, varken en för stark eller för svag siffra. För en fortsatt stark avslutning på året vill investerarna ha en lagom dålig sysselsättningssiffra. Då kan investerarna känna sig bekväma i tron att vi nått en räntetopp, men ändå se tillräckligt bra fart i ekonomin för att stödja ett mjuklandningsscenario.