För bara drygt två månader sedan talade du om en ”spänd båge” och manade till försiktighet. Hur har läget på kreditmarknaden förändrats sedan dess?
– Innan tullkriget präglades marknaden av god riskaptit, stora inflöden till räntefonder och av bolag som passade på att säkra finansiering. Sen kom Trumps tullutspel som skapade en kortvarig turbulens även på kreditmarknaden. När fonder hastigt fick utflöden och belånade investerare behövde sälja fanns möjlighet att göra bra affärer. Exempelvis gick det att köpa trygga obligationer från stora försäkringsbolag och statliga bolag, som normalt handlas med väl små spreadar, på klart mer attraktiva nivåer.
På börsen har oron delvis börjat ebba ut. Är det likadant på kreditmarknaden?
– Ja, men i spåren av turbulensen är spreadarna på en högre nivå nu är för ett par månader sedan. Så det är ett bättre läge att bygga portfölj nu. I många avseenden är det annars just nu ett ”vänta och se”-läge. Ur ett historiskt perspektiv skulle det kunna bli ännu stökigare om vi får en regelrätt lågkonjunktur. Signalerna jag får från företagen är att få tror på omsättningstillväxt. Då återstår att jaga kostnader, vilket är någon annans intäkter. Det riskerar att bli en negativ spiral som tynger börsen och även spiller över på kreditmarknaden.
Om det blir lågkonjunktur och riktigt turbulent – finns några nivåer på spreadar att förhålla sig till?
– Den europeiska high yield-spreaden är cirka 350 punkter i dag, vilket är ungefär i linje med det långsiktiga snittet. När det var som dyrast innan turbulensen var den nere kring 250 punkter. Sen steg den till drygt 400 punkter när tullturbulensen var som värst. Historiskt har spreaden stigit upp mot 500–700 punkter vid enstaka tillfällen såsom Lehman Brothers konkurs 2008, pandemin 2020 och inflationsoron hösten 2022. Det har alltid inneburit riktigt bra köplägen för investerare som vågar agera i oroliga tider.
Hur bör privata investerare agera på kreditmarknaden?
– Vi fortsätter att förorda håll till förfall-strategin. Då tickar räntan på och man behöver inte bekymra sig om rörelserna på marknaden. Närmaste halvåret är det viktigt att vara selektiv och att hålla en del korta löptider för att ha möjlighet att agera vid mer turbulens. I närtid är det främst starka bolag som kommer kunna emittera och de kommer behöva betala upp. Då kan investerare säkra högre avkastning från bättre bolag.
Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.
Vad är en rimlig avkastningsförväntan i denna miljö?
– För lågriskinvesterare ger en ren investment grade-portfölj Stibor3m på 2,3 procent plus 1–2 procentenheter, vilket innebär 3,3–4,3 procent. För dem som villiga att addera en del juniora krediter blir påslaget 2–3 procentenheter över Stibor3m. Investerare som går längre ut på riskskalan och även äger en del high yield kan bygga en portfölj som ger 6–6,5 procent.
För den som vill ha lite högre avkastning – vad är mest intressant inom high yield-segmentet?
– Vi har bevakat en del välkända bolag utanför fastighet och finans som tidigare haft för tighta spreadar. Nu har de kommit upp från omkring 1,5 procent till uppåt 3,5 procent påslag över Stibor3m. Då är det välskötta bolag med hyggliga balansräkningar och starka ägare. Där finns det intressanta möjligheter.
Basräntan på svenska kreditmarknaden är Stibor3m som styrs av styrräntan från Riksbanken. Nu har de pausat, medan ECB fortsätter sänka och Fed ligger kvar på en relativt hög nivå. Vad är din syn framåt?
– Läget är svårbedömt. Lyfter inflationen upp på grund av tullarna? Då kan vi se stigande räntor. Samtidigt riskerar tullarna att dämpa konjunkturen och då kan det finnas skäl att sänka räntan. Det mesta talar för att Riksbanken avvaktar tills bilden klarnar. Jag skulle bli förvånad om de justerar räntan i det korta perspektivet.
Börskommentarer och aktiecase från Carnegie – prenumerera på Veckans Viktigaste.
Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?
Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning
Läs mer här