Nycklarna till ett giltigt testamente

Den 13 september infaller den internationella testamentesdagen. För att ett testamente ska bli giltigt ställs flera krav. Private Bankings familjerättsjurist Emma Forsberg guidar kring regelverket och delar med sig av sina insikter.

Undertecknande och bevittning
Ett testamente ska upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av testator. Undertecknandet ska ske i närvaro av två testamentsvittnen vilka ska vara samtidigt närvarande. Testamentsvittnena ska enligt huvudregeln se att testator undertecknar testamentet. Vidare ska vittnena ha vetskap om att det är ett testamente de bevittnar och att testator betraktar dem som vittnen, men de behöver inte känna till eller ta del av innehållet.

Testamentsvittnena måste vara över 15 år och vara vid sunt och fullt förstånd. Om vittnena inte känner testator personligen bör testator legitimera sig.

Till testamentsvittne får inte tas testators make, sambo, släktingar i rätt upp- och nedstigande led (föräldrar, mor-eller farföräldrar, barn, barnbarn etc.), syskon, den som är gift med något syskon eller gift med makes syskon. Ej heller styv- eller svärföräldrar/barn godtas.

Ingen får heller vara testamentsvittne vid förordnande till sig själv, sin make eller till annan person som står i sådant släktskap som anges ovan.

Testamentet kan förklaras ogiltigt
Uppfylls inte formkraven kan testamentet förklaras ogiltigt. Även om de ovan nämnda formkraven är uppfyllda kan testamentet förklaras ogiltigt på grund av att det upprättats under påverkan av psykisk störning eller under tvång eller att testator har förmåtts eller vilseletts att upprätta testamente genom missbruk av dess oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning.

Upphäva eller ändra
Ett testamente kan när som helst upphävas av testator genom att originaltestamentet samt eventuella kopior förstörs eller genom att upprätta ett nytt testamente genom vilket det äldre testamentet upphävs. Vill du ändra eller göra ett tillägg till testamentet måste ett nytt testamente upprättas, varvid formkraven enligt ovan måste följas.

Endast ett original
En fråga som inte sällan dyker upp är hur många original ett testamente ska upprättas i. Den gängse uppfattningen är att ett testamente ska upprättas endast i ett original. Ett starkt skäl till att endast ha ett original är att det när testamentet ska upphävas är lätt att förbise att det tidigare upprättats flera original, och att tvist då kan uppstå kring det nya testamentet och det bortglömda äldre originalet.

Testamenten i olika länder
Många av Carnegies Private Banking-kunder har tillgångar i andra länder eller i övrigt kopplingar till fler än ett land, till exempel genom dubbelt medborgarskap. Den internationella familjejuridiken är komplex. Många gånger räcker det dock med ett svenskt testamente med lagvalsklausul, men under vissa förhållanden kan det vara att föredra att ha ett testamente även i utlandet. Det är då viktigt att formkraven enligt det andra landets lagar följs, till exempel kan det krävas att ett testamente ska upprättas hos Notarius Publicus för att bli giltigt.

Carnegie erbjuder förvaring
Ett testamente måste enligt huvudregel uppvisas i original för att vara giltigt och därför är förvaringen av testamentet mycket viktig. Testamentet ska förvaras på en sådan plats att det inte kan förstöras eller försvinna och på en plats där det faktiskt återfinns av arvingarna i framtiden. Som Private Banking-kund finns det en möjlighet att kostnadsfritt förvara sitt testamente i sin privata depå hos Carnegie.

Kontakta familjerättsjurist
Önskar du upprätta ett testamente eller se över dina befintliga dokument? Ta gärna kontakt med din rådgivare eller Private Bankings familjerättsjurister för att se över just din situation.

Relaterade artiklar

Framtidsfullmakten som fungerar digitalt
Familjejuridik

Framtidsfullmakten som fungerar digitalt

Carnegie Private Bankings familjerättsjurist Emma Forsberg slår ett slag för den Carnegiespecifika framtidsfullmakten.