Investerare får sannolikt lära sig leva med ett decennium av sanktioner, exportrestriktioner, investeringskontroller och nationella subventioner, när idén om att staten ska leda den ekonomiska och teknologiska utvecklingen får fäste också i Washington och i Europas huvudstäder. Det pågår en renässans för aktiv industripolitik och interventionism. På lång sikt driver utvecklingen makroekonomiska förskjutningar, där västländerna och mer auktoritära stater rör sig åt olika håll, finansiellt och teknologiskt.
Med turbulens och risker följer även möjligheter när investerare och entreprenörer ökar sin förståelse, anpassar sina affärsmodeller och ser över sitt ägande och sin portföljallokering.
När gamla marknader stängs ökar drivkrafterna att fördjupa samarbeten, dörrar öppnas till nya marknader och allierade. Find your partner, find your like-minded, brukar det heta när USA:s finansminister Janet Yellen träffar vd:ar och styrelseordförande i USA:s multinationella börsbolag. Utvecklingen rymmer potential till ett åternärmande mellan USA och Europa, liksom till nya säkerhetspolitiska, ekonomiska och teknologiska allianser.
Över tid kommer USA att vilja ha betalt av Europa för sitt massiva ekonomiska och militära stöd till Ukraina – kanske i form av en tuffare europeisk handelslinje mot Kina. Det ökar dramatiskt pressen på huvudstäder som Bryssel, Berlin, Paris och Stockholm: China, too big to sanction?
För bolagsbyggare och investerare växer det kort sagt fram en helt ny spelplan. I ett portföljperspektiv blir nu geografiska aspekter en viktigare del av valet, inte minst indirekt. Vilka sektorer, produkter och flöden är mer exponerade än andra? På vilka marknader ökar potentialen för ägande, och var blir det mer svårnavigerat? Vilka är de långa linjerna och strukturella förändringarna bortom dagsaktualiteternas dramatik?
I den längre versionen av artikeln som du hittar i kundmagisnet Insikt kan du ta del ett urval av trender som transformerar världsekonomin just nu. Vi berättar om de resonemang som styrelser just nu för kring sina bolags produktionskedjor (nearshoring, homeshoring och friendshoring), och om de slutsatser som privata bolagsinvesterare kan dra. Detta är viktig kunskap för alla kapitalmarknadsaktörer och entreprenörer som vill bli vinnare på det nya geoekonomiska normalläget och på den tilltagande trenden med den stora statens återkomst.