Teknisk analys: Synnerligen rörig börsbild

Den tekniska bilden av de globala börserna är just nu synnerligen rörig, med divergerande utveckling i både tid och geografi. Det generella rådet till långsiktiga investerare är dock tydligt: Sitt på händerna och avvakta ett uppklarnat läge, säger Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking.

I den långa trenden, som visar börsutvecklingen för månader till år, befinner sig Stockholmsbörsen sedan april 2015 i konsolideringsläge. Börsen går med andra ord sidlänges, vilket är en konsekvens av att placerarna är osäkra på vad som ska hända framöver, menar Johnny Torssell.

– Men för att göra det rörigt fick vi förförra veckan säljsignaler i den medellånga trenden, som indikerar att det borde gå ner ett antal veckor upp till 1-1,5 månader. Normalt har vi svagt säsongsmönster fram till mitten/slutet av oktober.

Hur ska investeraren agera?

– Det beror förstås på vilken investeringshorisont man har. Agerar man i ett medellångt perspektiv ska man vara lite försiktig just nu i tron att det här kanske ska gå ner lite grann. Är man däremot en långsiktig placerare så sitter man på händerna och gör ingenting till dess att vi vet var börsutvecklingen ska ta vägen någonstans – ska det bryta ut på ned- eller uppsidan ur den här långsiktiga konsolideringen?

På spel står nämligen en hel del. Skulle vi få ett utbrott på uppsidan så kan Stockholmsbörsen stiga 10-15 procent under de kommande 3-9 månaderna, enligt Johnny Torssell. Skulle vi däremot få utbrottet på nedsidan kan börsen sjunka 10-20 procent under samma tidsperiod.

– Däremellan står vi just nu – vi får vänta och låta marknaden visa vägen! Det enda vi i nuläget vet, med intill visshet gränsande sannolikhet, är att det kommer en kraftig rörelse – för det gör det nästan alltid efter så här lång tid med konsolidering. Däremot vet vi inte när och inte heller åt vilket håll den kommer.

Hur är läget i USA då?

– USA-börsen ser vid första anblicken stark ut, både S&P och Nasdaq noterar högre toppar. Men lyfter man på huven så ser det inte lika starkt ut. Till exempel är det ett färre antal aktier som driver uppgången – bredden är svag. Vi ser också att hastigheten i uppgången är mycket lägre. Dessa varningstecken ser man ofta vid långsiktiga toppar.

Och Europa-börserna?

– De är svaga, oroväckande svaga, inte minst den tyska börsen. Visserligen noteras Eurostoxx-index i konsolidering och vi måste avvakta för att se vart det här ska ta vägen, men min känsla är att det lutar mot utbrott på nedsidan.

Asien-börserna?

– Nu blir det ännu mer rörigt, för den japanska börsen befinner sig i en konsolidering, absolut, men den karaktäriseras av högre bottnar, vilket brukar leda till ett utbrott uppåt. Jag ser framför mig ett utbrott uppåt i Japan på kanske 5-10 procent – om nu utbrottet blir åt det hållet.

Avgörande parametrar att hålla koll på framöver?

– Bilden är splittrad och det håller ju inte! Jag bevakar de stora konsolideringarna – åt vilket håll vi får utbrotten. Och det ska inte vara enstaka utbrott – det är inte värt lika mycket. Jag vill ha utbrott i pluralitet – många index som bryter ut ungefär samtidigt.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...