Nu får bankerna göra jobbet åt Fed

Inflations- och räntesignaler styr fortfarande marknaden – i januari föll räntorna och börsen steg kraftigt, i februari fick vi en ränteuppgång och börsen vände ner.

Fler lugnande besked kring bankerna har kommit – men globalt har aktiekurserna förblivit nervösa.

Dagens situation skiljer sig dock från finanskrisen. Då var det helt höljt i dunkel vilken bank som hade vilka riskfyllda exponeringar. Så är det inte idag (även om Silicon Valley Banks dåliga matchning i durations-/ränterisk var en överraskning).

Å andra sidan var kärninflationen i USA då 2,5 procent mot dagens 5 procent – så Fed kunde lätt sänka styrräntan som en räddare i nöden. Detta är betydligt svårare idag.

Inflationskamp trots bankoro

En rad centralbanker har i dagarna höjt sina styrräntor – ECB förra veckan, Fed igår kväll samt Storbritannien, Schweiz och Norge idag (se grafen nedan).

Höjningarna var väntade men visar att inflationskampen fortsätter trots de senaste två veckornas marknadsturbulens.

Vi har en ny räntemiljö där en normalisering av räntenivåerna sannolikt innebär högre räntor under en längre tid.

Detta blir särskilt kännbart för aktörer med stora finansieringsbehov och aktörer med räntekänsliga tillgångar som faller i värde.

Fed: Räntepaus då bankerna gör jobbet

Fed höjde igår kväll styrräntan med 25 punkter till 4,75-5 procent – vilket var helt väntat.

Nytt, både i pressmeddelandet och på presskonferensen, var att Fed nu sannolikt får hjälp att bromsa ekonomin då bankerna sannolikt blir mer återhållsamma i sin utlåning.  Denna trend hade, både i USA och Europa, redan börjat innan bankoron (se grafen endan) och kan nu förstärkas.

Fed signalerar visserligen ytterligare 25 punkters höjning i maj följt av en räntepaus. De betonar dock att de inte ser räntesänkningar under andra halvåret – vilket marknaden gör.

Feds inflationskamp fortsätter – så försvagas inte ekonomin och inflationen, kan de behöva höja än mer.

En mjuklandning i ekonomin bedömer Fed nu som lite mindre sannolik p.g.a hög inflation och bankoro.

Författare

Helena
Haraldsson

Makrostrateg

Relaterade artiklar