Torssell: Nivåerna att bevaka i OMXS30

Stockholmsbörsen konsoliderar kortsiktigt i en långsiktigt stigande trend. Viktiga nivåer avgör om börsen fortsätter upp eller står inför en rekyl, skriver Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell.

I det medellångsiktiga perspektivet noteras OMXS30-indexet i en stigande trendkanal. I den upptrenden har det bildats en kortsiktig konsolidering mellan 2 560 och 2 650. En säljsignal ges om index punkterar 2 560-området och sker det siktar jag på en nedgång mot 2 475–2 480. Passeras i stället motståndet effektueras en ny köpsignal med nästa motstånd vid cirka 2 680.

I det mer långsiktiga perspektivet noteras OMXS30 fortfarande vid ett vägskäl och anledningen till det är att index noteras vid motståndet i den större stigande trendkanalen som härrör från oktoberbotten 2022 (se svart trendkanal i diagrammet nedan).

Samtidigt syns negativa divergenser i den mer kortsiktiga momentumindikatorn (se %PO-indikatorn nedan) – precis som vid toppen i mitten på juni 2023. Efter den toppen föll index med nästan 12 procent. Sen har vi också det här med att index befinner sig i den svaga sexmånadersperioden. I en normal marknad borde vi få en rekyl på omkring 5–10 procent.

Även om vi har indicier som talar för en lite större rekyl har vi fortfarande inga signaler i prisanalysen på att rekylen startat. För en säljsignal krävs dock att index punkterar stödet i den kortsiktiga (bruna) uppåtgående trendkanalen. Får vi den signalen kommer jag att sikta på en nedgång mot runt 2 475-området.

Inte kund än? Ansök här för att bli kund och ta del av dagliga tekniska analyser.

Uteblir säljsignalen och börsen i stället vänder upp och passerar alla motstånd – då tror jag att vi befinner oss i en våg 3. I det läget kommer jag att navigera efter nästa målområde vid 2 870 till 2 920, ungefär 10–12 procent upp från nuvarande nivå.

OMXS30 befinner sig alltså vid ett vägskäl där index antingen bryter ned och lämnar en säljsignal eller vänder upp och startar en uppgång mot 2 870–2 920.

Teknisk analys varje dag

Få tillgång till mer topprankad aktieanalys och teknisk analys

Bli kund

Författare

Johnny
Torssell

Teknisk analytiker

Relaterade artiklar