Hur har världsekonomin utvecklats i sommar?
– Konjunktursignalerna har varit bättre, men blandade. IMF lyfte sin tillväxtprognos för världsekonomin i år till 3 procent i somras. I USA har signalerna överraskat positivt med lite bättre aktivitet på bostadsmarknaden, mindre svag ordersituation och färre varsel vilket har gjort hushållens lite mer optimistiska. Kinas ekonomi däremot bromsar in – även inhemskt trots avskaffade covidrestriktioner. Vi får nya signaler för industri och detaljhandel denna vecka. Regeringen är pressad och lovar mer stimulanser, men kraftfulla åtgärder har till marknadens besvikelse dröjt och fastighetsoron har tagit fart igen. Även i Europa har signalerna varit svagare.
Och för svensk del?
– Svensk ekonomi är räntekänslig, givet hushållens stora skulder ofta med rörlig boränta, och har pressats mer än andra europeiska länder. Inflationen är fortfarande hög och Riksbanken kan behöva höja räntan igen. BNP föll kraftigt under andra kvartalet, främst tyngd av bygg och detaljhandel. Många av verkstadsbolagen utryckte sig också försiktigare om framtiden i sina resultatrapporter under sommaren.
Om vi blickar framåt – hur är utsikterna inför hösten?
– Signalerna är långt ifrån ljusa, men risken för recession i USA har minskat. Framförallt har inflationen, även den underliggande inflation, varit lägre än väntat under sommaren. Förra veckans siffror för juli var andra månaden i rad med mycket små prishöjningar. Detta ökar möjligheterna för en mjuklandning – att inflationen kommer ner, centralbankerna är klara med sin åtstramning och att lågkonjunkturen inte blir så illa. Vi instämmer, men ser utmaningar eftersom energi-, råvaru- och matpriser nu stiger igen och kan bromsa inflationsfallet.
Vilka orosmoln skulle kunna orsaka en hårdlandning?
– Den nya högre räntemiljön är utmanade för många. Det är inte bara i Sverige som fastighetssektorn har problem. I USA pressas framför allt segmentet kommersiella fastigheter då kontoren är tommare efter pandemin. Detta problem tynger flera regionala banker i USA, som fått sänkta kreditbetyg under sommaren. I augusti har fastighetsoron i Kina blommat upp igen. I centrum står bolaget Country Garden som tidigare ansågs som ett stabilt, men nu inte kunnat betala räntorna på sina lån. Samtidigt har nya stödåtgärder från regeringen dröjt.
Räntorna har klättrat högre i sommar trots glada inflationsnyheter. Varför?
– Ja, amerikanska långräntor stigit med hela 40 punkter den senaste månaden. Orsakerna är flera: en fortsatt stark arbetsmarknad som håller Fed på tårna, ett skifte åt det stramare hållet i japansk penningpolitik, sänkt kreditbetyg för amerikanska staten, men framförallt att USA annonserat att de har stora lånebehov framåt. Tioårsräntan i USA har nu för tredje gången sedan början av juli letat sig över 4 procent. Det stärker tesen att vi kan få högre räntor under längre tid och att aktieplaceringar fortsätter få konkurrens av räntebärande placeringar.
Vilka makroindikatorer blir mest intressanta att följa i höst?
– Främst inflationssiffror men även jobbdata från USA. På kort sikt är Kinadata och eventuella stimulanser också i fokus. Vinstutvecklingen framåt blir intressant att följa. Trots en bra rapportsäsong så revideras inte vinsterna upp överlag, vilket tyder på ett avvaktande momentum.
Går vi mot en höst med fortsatta räntehöjningar från centralbankerna?
– Höjningarna kan vara över, åtstramningsrisken har minskat i takt med de bättre inflationssiffrorna. Marknaden tror att Fed höjt klart och att de sänker räntan våren 2024. ECB kanske behöver höja en gång till. Riksbanken förväntas höja en, kanske två, gånger till i år.
Hur skulle du summera sommarbörsen och hur bör privata investerare agera?
– Positivt utöver de lägre inflationssiffrorna är att börsuppgången under sommaren blivit mindre smal och inte enbart drivits av tech-giganterna. Aktier utvecklades hyggligt i juli, men svagare hittills i augusti, där tech lett nedgången medan energi och hälsovård gått starkt globalt. I Sverige har fastighetssektorn återhämtat sig och vissa högt värderade tillväxtbolag har kommit ner till mer attraktiva nivåer, men breda börsen har utvecklats svagare än utländska aktier. Att rebalansera tillbaka till normal vikt mellan utländska och svenska aktier kan vara lämpligt. Vi föredrar bank framför verkstadsaktier, och föredrar de lägre värderade framför de dyrare. USA-börsen har blivit allt dyrare. Vi föredrar Japan som är en mer attraktivt värderad börs. Det högre ränteläget gör ränteplaceringar alltmer spännande under hösten.