Mer hållbar portfölj med temainvesteringar

Utbudet av hållbara investeringar växer kontinuerligt hos Carnegie Private Banking. Ett bra sätt att öka portföljens hållbarhetprofil är Carnegies investeringsteman som ger exponering mot områden med goda tillväxtutsikter.


Hållbarhetsrelaterade frågor är något som rör och berör oss alla i olika former, med allt ifrån miljöfrågor till bolagsstyrning. Via sina investeringsval kan man vara med och påverka och göra stor skillnad.

– Hållbarhetspreferenser är en viktig aspekt att ta hänsyn till i vår rådgivning och i utformningen av kundens långsiktiga portfölj. Många upplever samtidigt att det är en svårgenomtränglig djungel, säger Elisabeth Bolinder, hållbarhetskoordinator på Carnegie Private Banking.

Vad upplever kunderna för svårigheter?
– Hållbarhet är brett begrepp och det är inte svart eller vitt, vissa delar är enklare att ta till sig och förstå än andra som är mer komplexa. Därför är det så viktigt att kunden är tydlig med sina hållbarhetspreferenser i dialogen med oss och sin rådgivare. Då kan vi hjälpa kunden att navigera och hitta rätt investeringar.

Varför ska privata investerare med stort hållbarhetsfokus välja Carnegie?
– Vi har den ledande hållbarhetsanalysen på nordiska bolag. Varje år gör vår analysavdelning en gedigen hållbarhetsanalys på över 400 nordiska börsbolag. Vi har även ett stort utbud av hållbara alternativ både inom det rådgivande och diskretionära erbjudandet hos Carnegie Private Banking. Nyligen gjordes flera omkategoriseringar i det diskretionära utbudet till artikel 8, så nu är två tredjedelar av portföljerna hållbarhetsklassade. Vi kan också sy ihop skräddarsydda lösningar, exempelvis gröna obligationsportföljer, säger Elisabeth Bolinder.

Ett annat sätt att få exponering mot hållbarhet är att temainvesteringar. Martin Theimer är investeringsstrateg och ansvarig för den diskretionära portföljen Global Tema, en portfölj där han handplockar de teman han tror på mest för stunden.

Kärnan i den tematiska analysen är att hitta branscher och bolag med lösningar på viktiga problem, för där finns ofta en långsiktig strukturell medvind. Det ger bättre förutsättningar för bolag att öka försäljningen och lönsamheten över tid. Många gånger är det nischade bolag med nya affärsmodeller inom branscher som teknik och hälsovård.

– Genom åren har många av de investeringsteman vi lyft fram fallit inom hållbarhetsområdet, men det är viktigt att poängtera att utgångspunkten är att hitta bra investeringsmöjligheter. Fokus är lönsamma bolag till rimlig värdering. Miljö- och hållbarhetsområdet har helt enkelt bjudit på flera intressanta case, säger Martin Theimer.

Vissa miljörelaterade investeringar som sol- och vindkraft har haft motvind de senaste åren i spåren av höga räntor och ökad konkurrens från Kina. Men samtidigt finns det flera bolag inom elektrifieringen, exempelvis industri- och halvledarsektorn, som haft en stark utveckling.

Bland de hållbara teman som lyfts fram de senaste åren finns inte bara de uppenbara, såsom förnybar energi. Hela värdekedjan analyseras och områden som lyfts fram inkluderar gröna metaller, energisäkerhet, smarta material, vatten och säker livsmedelsförsörjning.

Hur kan hållbarhetsfokuserade investerare ta del av dessa teman?
– Först och främst skriver vi utförliga analyser som kunderna kan ta del av i våra strategirapporter. Inom den diskretionära förvaltningen har både Global Tema och vår Global Stock Picking-portfölj exponering mot flera hållbarhetsrelaterade teman. En annan väg kan vara att investera i vår hållbara basportfölj Carnegie Hållbar och sedan komplettera med utvalda temainvesteringar.

Är det något tema du tror på extra mycket just nu?
– I vår senaste strategirapport lyfter vi fram infrastruktur som är en riktig megatrend. Infrastrukturen är otroligt eftersatt i Europa och USA och enorma investeringar måste göras under flera decennier. Lägg därtill behov av ny infrastruktur i spåren av ökad elektrifiering, AI-boomen, etc. Det finns flera tydliga hållbarhetvinklar i detta tema. Den gröna omställningen innebär stora förändringar i hur saker byggs och tillverkas, i de material som används och i hur en hållbar tillgång till energi, mat och vatten säkerställs. Infrastruktur är en gemensam nämnare – och en stark drivkraft både när befintlig infrastruktur uppgraderas och när ny infrastruktur byggs är att göra det på ett hållbart sätt, avslutar Martin Theimer.

Intresserad av hållbara investeringar? Ta upp intresset med din rådgivare.

Investeringar i finansiella instrument är förknippade med risk och en investering kan både öka och minska i värde eller komma att bli värdelös. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen del av denna information skall uppfattas som en uppmaning eller rekommendation att utföra eller disponera över någon typ av investering eller att ingå några andra transaktioner. Informationen är inte att betrakta som en personlig rekommendation eller ett investeringsråd. Adekvat och professionell rådgivning skall alltid inhämtas innan några investeringsbeslut fattas och varje sådant investeringsbeslut fattas självständigt av kunden och på dennes eget ansvar.

Relaterade artiklar

ESG är ute och impact är inne
Hållbarhet

ESG är ute och impact är inne

ESG-debatten har blivit toxisk. Nu fokuserar investerare på kombinationen avkastning och samhällsnytta: impact, skriver Johanna...